Mbi 3,000 ekspertë dhe administratorë na nevojiten për negociatat me BE

Desk
By Desk October 23, 2020 21:37

Mbi 3,000 ekspertë dhe administratorë na nevojiten për negociatat me BE

Tre deri në katër mijë ekspertë dhe staf administrativ do të nevojiten nga Maqedonia për të kryer negociata të pranimit me Bashkimin Evropian. Sipas vlerësimeve të Sekretariatit për Çështjet Evropiane, potenciali i personelit do të jetë sfida më e madhe në procesin e negociatave të anëtarësimit me Brukselin, përcjell FLAKA.

“Ekipi kryesor negociator duhet të jetë një shumë e vogël dhe racionale nga më të mirët, dhe kriteri i vetëm është njohuria, përvoja dhe besueshmëria. Unë do të jem i sinqertë, potenciali i personelit është një sfidë dhe disa nga këta njerëz nuk i kemi në administratë sot, por në Qeveri kemi diskutuar tashmë politikën e mbajtjes së profesionistëve kompetentë dhe të aftë dhe tërheqjen e stafit të ri dhe ne do t’i qasemi asaj si një pyetje nga shteti më i lartë interes”, thotë kreu i SEÇ, Nikolla Dimitrov.

Ministria e Shoqërisë së Informacionit dhe Administratës thotë se ekipet negociuese do të duhet të sigurojnë një ekuilibër midis zyrtarëve administrativë kompetentë, të cilët kanë njohuri të shkëlqyera të sistemit politik dhe legjislacionit të vendit, por edhe përvojë praktike se si funksionojnë institucionet nga brenda. Do të nevojiten edhe ekspertë nga sektori i OJQ-ve dhe komuniteti akademik.

“Mënyrat për angazhimin e tyre do të konsiderohen gjithashtu, duke pasur parasysh kapacitetet buxhetore të shtetit, si dhe përvojat krahasuese të vendeve anëtare nga rajoni që kaluan procesin e negociatave”, thotë Ministria e Administratës.

Sipas tyre, ka hapësirë ​​për përmirësimin e kapaciteteve administrative, dhe fokusi duhet të përqendrohet kryesisht në trajnimet e vazhdueshme dhe azhurnimin e punonjësve nga ministritë dhe organet e tjera shtetërore që do të përfshihen në grupet e punës për negociata.

Malinka Ristevska Jordanova nga Instituti për Politikë Evropiane, kur u pyet se sa ekspertë dhe staf do të na duhen në negociata, tha se nuk ka nevojë për të konkurruar me numra.

“Unë mendoj se numri i njerëzve të nevojshëm për negociatat po ankandohet pa nevojë. Ne kemi përvojë të gjerë në proces dhe një numër të mirë ekspertësh. Fatkeqësisht, administrata ka humbur staf me përvojë dhe profesionist, kryesisht për shkak të politizimit, si dhe mungesës së stimujve siç janë negociatat. Tani gjëja më e rëndësishme është të mbajmë profesionistët në administratë dhe t’i motivojmë ata”, tha Ristevska-Jordanova.

Ajo shton se është e nevojshme riorganizimi i kaudrove.

“Kapacitetet ekzistuese duhet të vlerësohen, nëse është e nevojshme ato duhet të riorganizohen, si dhe të përcaktohet se çfarë ekspertize shtesë është e nevojshme. Kjo mund të sigurohet në shumë mënyra, të tilla si projekte, etj. Procesi mund të organizohet në mënyrë racionale. Sidoqoftë, kur flasim për kapacitete, duhet të flasim më shumë për kapacitetet e administratës publike, por edhe palëve të tjera të interesit për t’u marrë me procesin e anëtarësimit. Dhe kjo sigurisht do të thotë investime në burime njerëzore dhe burime të tjera”, theksoi Ristevska-Jordanova.

Konferenca e parë ndërqeveritare pritet të mbahet në dhjetor, kur fillojnë negociatat de facto dhe Dimitrov njoftoi se nëse gjërat lëvizin sipas dinamikës së pritur, ne mund të hapim grupin e parë deri në fund të vitit 2021.

Sipas Ristevska-Jordanova, i gjithë procesi mund të zgjasë më shumë se një dekadë.

“Edhe në variantin më optimist – do të duhen të paktën 10-15 vjet. Varianti më optimist do të thoshte se gjërat në BE po shkojnë në një drejtim pozitiv, dhe vendi ynë të tregojë vizionin e tij, vazhdimësinë dhe qëndrueshmërinë e reformave”, thotë ajo. FLAKA

Desk
By Desk October 23, 2020 21:37