Mbrëmjet Strugane të Poezisë, flitet edhe Shqip

Mbrëmjet Strugane të Poezisë, flitet edhe Shqip

Pas gati gjashtë dekadash të ekzistencës së Mbrëmjeve Strugane të Poezisë, poezia “Tëga za jug” u lexua për herë të parë edhe në gjuhën shqipe. Në hapjen e festivalit mbrëmë, përveç gjuhës maqedonase dhe angleze, siç ishte praktika e deritanishme, mund të dëgjohej gjuha anglishte dhe shqipe.

Pastaj drejtori i festivalit foli në Maqedonisht, dhe përkthimi në shqip shkonte në formë të shkruar në video-bim. Në të njëjtën mënyrë gjuha shqipe u përdor në leximin e mesazhit poetik. Ministri i Kulturës, nga ana tjetër, foli në shqip, maqedonisht dhe anglisht.

Poetët veprojnë përmes fjalës së tyre, pasi fjalët e tyre janë tashmë vepra. Aktet poetike përmes të cilave e vërteta dhe kuptimi janë mishëruar në bukurinë para së cilës magjepsemi – deklaroi Todorçe Tasevski, Drejtor i MSP-së.

Pas disa viteve të bojkotimit të festivalit nga autoritetet lokale në Strugë, në rend të parë u shfaq kryetari i Strugës, Ramiz Merko. Përndryshe fituesja e Kurorës së Artë në Mbrëmjet Strugane të Poezisë, të 58ta me radhë, është poetja rumune Ana Blandiana.

Miki Trajkovski – ALSAT

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 22 Gusht, 2019 15:26

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.