Me ligj të ri do të depolitizohet administra

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 27 Maj, 2022 21:39

Me ligj të ri do të depolitizohet administra

Ligji për drejtuesit e lartë duhet të lejojë depolitizimin e administratës nga maja e piramidës. Teksti i ligjit duhet të publikohet në ENER në dy javët e ardhshme, të marrim komente dhe do të organizojmë diskutime publike, tha ministri i Shoqërisë Informatike dhe Administratës Admirim Aliti në një diskutim online, përcjell FLAKA.

Ministri Aliti thotë se sistemi i propozuar i menaxhimit të lartë duhet të sigurojë arritjen e dy qëllimeve kryesore: së pari, menaxherët e lartë profesionistë të përzgjedhur përmes një procedure të hapur dhe meritokratike bazuar në kompetencat e tyre profesionale dhe së dyti, vendosja e një marrëdhënie besimi dhe përgjegjësie personat e emëruar dhe drejtuesit e lartë.

Tani për tani, ky ligj, shtoi ai, duhet të përfshijë 130 institucione me idenë e rritjes së këtij numri. Për momentin, me këtë ligj nuk do të përfshihen institucionet e vetëqeverisjes lokale.

“Në këtë projektligj të ri, komisioni për shërbimin e lartë drejtues përcaktohet si organ i pavarur shtetëror me cilësinë e personit juridik dhe me buxhet të vet dhe i përgjigjet Qeverisë. Ligji zbatohet për sekretarët në ministri, drejtorët në organet e administratës shtetërore, drejtorët e drejtorive dhe drejtorët e ndërmarrjeve publike të themeluara nga Qeveria. Zbatimi do të ecë paralelisht me procesin e riorganizimit. Fillimisht do të aplikohet në MSHIA, në Ministrinë e Ekonomisë dhe në Ministrinë e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujrave”, tha Aliti.

Në drejtim të depolitizimit të plotë të administratës dhe vendosjes së një sistemi meritor të procedurave të punësimit në periudhën e kaluar, MSHIA ka punuar dhe ka përgatitur tre ligje të reja. Siç informoi ministri, bëhet fjalë për ligjin për shërbimin e lartë drejtues, ligji për punonjësit e sektorit publik dhe ligjin për zyrtarët administrativë.

“Këto tre ligje të ndërlidhura janë bazë për përjashtimin e plotë të ngacmimeve politike dhe të gjitha ndikimeve të tjera në procedurat e punësimit në sektorin publik”, tha Aliti.

Këto ligje, siç theksoi ministri, janë veçanërisht të rëndësishme dhe synohet që në muajt në vijim të kalojnë në Kuvend. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 27 Maj, 2022 21:39