Migrojnë por nuk dërgojnë para si në të kaluarën në vendlindje

Migrojnë por nuk dërgojnë para si në të kaluarën në vendlindje

Mbi 344 milion dollarë janë dërguar në Maqedoni nga punëtorët të cilët bukën e tyre e sigurojnë jashtë vendit. Të dhënat dalin nga Banka Botërore për remitancat për 2018-tën, përcjell FLAKA.

Vitet e fundit, megjithëse nuk ka statistika të sakta, gjithnjë e më shumë qytetarë të Maqedonisë janë shpërngulur jashtë vendit, por remitancat nuk kanë një rritje të konsiderueshme. Megjithëse dihet që dërgesat personale janë më të mëdha sesa shpalosen zyrtarisht në të dhënat e institucioneve financiare, sepse shumica e parave dërgohen përmes kanaleve jozyrtare, është e qartë se shumë nga qytetarët që janë larguar nga vendi në vitet e fundit nuk i sjellin paratë e tyre si më parë në vendlindje. Kjo shpjegohet me faktin se shumica e mërgimtarëve largohen me familje të tëra, dhe gjithçka që realizojnë is fitime, i hraxhojnë atje ku janë me punë të përkohshme.

Të dhënat e Bankës Botërore tregojnë se remitancat personale janë në rritje që nga viti 2016 ose në tre vitet e fundit. Më parë, nga 2011 deri në 2016 kishte një prirje rënëse në shumën e regjistruar si transferime nga jashtë. Vite më vonë, nëse 344 milion dollarë u dërguan përsëri në vend në 2018, në vitin 2017 shuma ishte 314 milion dollarë. Në vitin 2016, kur shuma e transferimeve personale ishte më e ulta në dhjetë vitet e fundit, në vend kanë hyrë pak më shumë se 290 milion dollarë.

Një vit më parë, dërgesat personale arritën në 306 milion dollarë, dhe në vitin 2014 ato ishin 366 milion dollarë ose më shumë sesa shuma e regjistruar vitin e kaluar. Në vitin 2013, remitencat arritën në 376 milion dollarë, dhe në vitin 2012 ose kur kishte krizë globale financiare arriti në 394 milion dollarë. Kishte një kulm në historinë e Maqedonisë në 2011 kur, sipas Bankës Botërore, transferimet personale nga punëtorët – mërgimtarë remitancat arritën në 434 milion dollarë.

Në vend, shpesh flitej për efektin që kanë këto para në ekonominë e vendit. Ekspertët pretendojnë se shumë më tepër para vijnë nga autobusë, të afërm dhe shkëmbehen në këmbimore në vend. Sidoqoftë, shumë nga këto fonde nuk përdoren për investime të reja, investime dhe biznese të reja por për nevojat e përditshme të familjeve. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 8 Tetor, 2019 22:27

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.