Miliona peshkaqenë kanë të mbërthyer harpunë në trupat e tyre

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka 20 Janar, 2020 23:00

Miliona peshkaqenë kanë të mbërthyer harpunë në trupat e tyre

Miliona peshkaqenë në të gjithë botën po vuajnë në heshtje efektet e harpunëve të tregtarëve, të ngulitur në lëkurën e tyre pa ndonjë mjet për t`i nxjerrë.

Sipas hulumtimeve të reja nga Instituti Havai i Biologjisë Detare në Universitetin e Hawai’i Mānoa, harpunët e ngulitur në lëkurën e peshkaqenit mund të qëndrojnë për disa vjet dhe të çojnë në probleme të mëdha shëndetësore, përfshirë gjakderdhjen e brendshme dhe nekrozën.

Midis periudhës 2011 dhe 2019, ekipi hulumtues gjurmoi peshkaqenë tigër në ujërat e oqeanit përreth Tahiti, dhe zbuloi se 38 për qind ishin të goditur të paktën një herë nga harpunët ose mjete të ngjashme peshkimi industrial gjatë asaj periudhe.

“Ky është një problem që ka të ngjarë të prek miliona peshkaqenë individualë në të gjithë oqeanin e botës,” tha Carl Meyer, studiues i asociuar në Institutin e Biologjisë Detare në Havai.

“Peshkaqenë janë të varur në një larmi të gjerë peshkimesh duke filluar nga këndi i rekreacionit bregdetar deri te pjerrësia tregtare e hapur e oqeanit. Në shumicën e rasteve, peshkatarët nuk duan të kapin peshkaqenë – peshkaqenë thjesht tërhiqen në të njëjtin karrem si speciet e synuara, ose për speciet e goditura vetë”, thotë Meyer.

‘Nëse fiksohen, peshkaqenë shpesh thyejnë ose kafshojnë litarin. Pas këtyre ndërveprimeve, peshkaqenët mund të notojnë larg me grepa të ngulitura në lukth, fyt, gojë ose jashtë rreth nofullave, ose diku tjetër në trup – dhe gjithashtu mund të jenë vijë tërheqëse nga ata grepa”, shton ai.

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka 20 Janar, 2020 23:00