Ministria e Drejtësisë: Gjykatësit dhe prokurorët tani duhet të veprojnë

Ministria e Drejtësisë: Gjykatësit dhe prokurorët tani duhet të veprojnë

Në të kaluarën, Ministria e Drejtësisë ka punuar intensivisht në heqjen e të gjitha pengesave ligjore dhe sistemike në rrugën e drejtësisë duke sjellë ligjet në përputhje me legjislacionin Evropian. Sot, mund të themi me siguri se kemi ligje me standarde evropiane me të cilat zbatimi i vazhdueshëm, gjyqësori mund të rivendosë reputacionin dhe besimin e tij publik, tha Ministria e Drejtësisë në një deklaratë, përcjell FLAKA.

Vendosja e drejtësisë, thonë ata, fillon me krijimin e një kornize ligjore, por suksesi i tyre kërkon zbatimin e atyre ligjeve dhe integritetin e atyre që i zbatojnë ato, konkretisht gjykatësit, prokurorët publik, anëtarët e Këshillit Gjyqësor dhe Këshillit Publik, si dhe të gjithë punonjësit e gjyqësorit.

Në ndërtimin e kornizës ligjore, Ministria e Drejtësisë është futur në Strategjinë e Reformës Gjyqësore 2017. Deri më tani janë miratuar dhjetë ligje që krijojnë një bazë të qëndrueshme juridike, më të rëndësishmet prej të cilave janë Ligji për Prokurorinë Publike, Ligji për Këshillin Gjyqësor dhe Ligji për Menaxhimin e Rasteve, si dhe ndryshimet në Ligjin për Këshillin e Prokurorëve Publikë dhe Ligjin për gjykatat.

“Ne kemi krijuar një mundësi për punë të pavarur, efikase, transparente dhe profesionale të Këshillit Gjyqësor dhe Këshillit të Prokurorëve Publikë, si dhe procedura efikase për përgjegjshmërinë e gjyqtarëve dhe prokurorëve publik për një performancë joprofesionale dhe të pamatur. Ne kemi forcuar kriteret e përzgjedhjes për gjyqtarët dhe prokurorët publik. Ne siguruam baza që cilësia dhe efikasiteti i gjyqtarëve të maten në mënyrë objektive, me numrin e çështjeve të vendosura, numrin e aktgjykimeve të apeluara, numrin e aktgjykimeve të konfirmuara, arsyet e anulimit të aktgjykimeve dhe kohëzgjatjen e procedurave gjyqësore. Ne gjithashtu kemi parashikuar një procedurë për përgjegjshmërinë e një anëtari të Këshillit Gjyqësor”, thuhet në deklaratë.

Ligji i sapo miratuar për Prokurorinë Publike, i marrë në konsideratë nga Ministria e Drejtësisë, lejon vazhdimin e të gjitha procedurave të filluara, vendosjen e garancive për pavarësinë e Prokurorisë Publike dhe rritjen e efikasitetit të Prokurorisë Themelore Publike për ndjekjen penale të krimit të organizuar dhe korrupsionit.

“Kemi krijuar një garanci për të parandaluar manipulimin e sistemit ACMIS i cili është abuzuar në të kaluarën për zgjedhjen e gjyqkatësve të kualifikuar që do të punojnë për çështje specifike. Ligji i ri për Menaxhimin e lëndëve në Gjykata dhe Ligji për Gjykatat ofruan bazën për shkarkimin e gjyqtarëve dhe kryetarëve të gjykatave nëse çështjet nuk caktohen rastësisht përmes ACMIS. Ne kemi krijuar një bazë ligjore dhe një sistem të ngjashëm për shpërndarjen e rastësishme të lëndëve në Prokurorinë Publike. Duke pasur parasysh të gjitha këto, ne presim që të gjitha institucionet brenda gjyqësorit të marrin parasysh rolin e tyre në ndërtimin e një sistemi të sundimit të ligjit, respektimin e të drejtave të njeriut dhe avancimin e rrugës së integrimit evropian. Gjykatësit dhe prokurorët, anëtarët e Këshillit Gjyqësor dhe Këshilli i Prokurorëve Publikë tani duhet të veprojnë”, tha Ministria e Drejtësisë në deklaratën e saj.

Ata thonë se mbështesin qytetarët në kërkesat e tyre për rikthimin e besimit në gjyqësor, por për hir të respektimit të parimeve të mosndërhyrjes në gjyqësor, ministrja e drejtësisë nuk marrë pjesë në marshimin e sontëm për drejtësi. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 17 Shkurt, 2020 22:11

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.