Ministria e Drejtësisë nuk do të ndërhyjë në llogaritë e bllokuara të prokurorive

Desk
By Desk November 16, 2020 21:27

Ministria e Drejtësisë nuk do të ndërhyjë në llogaritë e bllokuara të prokurorive

Ministria e Drejtësisë nuk ka kompetenca për të ndërhyrë në financat e prokurorive, sepse ata kanë buxhetin e tyre dhe pavarësinë e tyre financiare në punën e tyre, por nëse nevojitet ndihmë financiare, ministria e linjës mund të përpiqet të ndihmojë, shtoi Drejtësia pasi dolën informacionet se pesë prokurori në vend i kanë bllokuar llogaritë, përcjell FLAKA.

Sidoqoftë, deri më tani askush nga prokurorët nuk ka kërkuar zyrtarisht ndihmë, shtoi ministria përkatëse.

“Sipas Ligjit të ri për Prokurorinë Publike, zyrat e prokurorisë kanë pavarësi të plotë financiare. Për rastin konkret me llogaritë e bllokuara, Ministria e Drejtësisë nuk ka marrë një kërkesë për ndihmë financiare në lidhje me zhbllokimin e llogarive të prokurorive”

Sipas informacionit të marrë nga TV 24, llogaritë e Prokurorisë Themelore në Manastir, Tetovë, Strugë dhe Ohër, Prokuroria e Lartë e Manastirit, janë bllokuar.

Midis tyre është prokuroria që ndjek krimin e organizuar dhe korrupsionin, me një llogari të bllokuar prej 1 milion denarë. Autorët kanë trokitur në derën e tyre. Prokurorët që punojnë në ato zyra të prokurorisë paditën dhe morën në gjykatë për shtesa pagese të papaguara, të cilat u detyrohen ligjërisht.

Bëhet fjalë për shumën prej rreth 160 mijë euro që nevojiten për të zhbllokuar llogaritë, thonë burime në TV24 nga prokuroria. Prokurori Lubomir Jovevski kohët e fundit i tha TV 24 se puna e prokurorisë nuk do të pezullohet dhe ajo do të paguhet sipas artikujve nga Buxheti.

Problemi me llogarinë e bllokuar u theksua publikisht nga prokurorja Vilma Ruskovska, dhe zyra e prokurorit që ajo drejton është bllokuar për një milion denarë.

Problemet me financat dhe burimet e prokurorisë kanë vazhduar prej vitesh, në të gjitha raportet e institucioneve ndërkombëtare. Problem tjetër është kapaciteti i stafit. Qeveria e Zoran Zaev vazhdimisht njofton më shumë para në gjyqësor dhe prokurori dhe parashikimet pasqyrohen në ligjin e ri për Prokurorin Publik i cili është në fuqi për gati pesë muaj. FLAKA

Desk
By Desk November 16, 2020 21:27