MPJ bullgare: Qytetarët në Maqedoni nuk e përkrahën fushatën antibullgare

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 1 Nëntor, 2021 21:58

MPJ bullgare: Qytetarët në Maqedoni nuk e përkrahën fushatën antibullgare

Përdorimi i gjuhës së urrejtjes si instrument i konfrontimit të brendshëm politik është kategorikisht i papranueshëm, tha Ministria e Jashtme bullgare, duke theksuar se ngjarjet e javës së kaluar dhe retorika agresive e përdorur në fushatën zgjedhore për kryetar komunash të Shkupit ishin një shembull tjetër i imponimit të një atmosfere të intolerancës në vend ndaj shtetasve me identitet bullgar dhe ndaj Republikës së Bullgarisë, përcjell FLAKA.

Nga MPJ bullgare theksojnë se janë përmbajtur nga reagimi i menjëhershëm, sepse nuk kanë dashur të përfshihen në polemikat parazgjedhore në RMV.

“Ky qëndrim konsistent i mosndërhyrjes në proceset politike në shtetin tonë fqinj nuk do të thotë se ne e pranojmë diskriminimin e vazhdueshëm dhe gjuhën e urrejtjes ndaj qytetarëve të Republikës së Maqedonisë së Veriut, të cilët në një farë mënyre janë të lidhur me Republikën e Bullgarisë dhe popullit bullgar”, thuhet në deklaratën e MPJ bullgare.

Prandaj, ata theksojnë se sjelljet dhe metodat e tilla stimulojnë shfaqjen e diskriminimit dhe intolerancës.

“Ky është një mohim i drejtpërdrejtë i vlerave themelore evropiane dhe është në kundërshtim me të gjitha normat demokratike. Kontribuon në krijimin e një mjedisi të pafavorshëm për qytetarët e Republikës së Maqedonisë së Veriut me vetëdije bullgare dhe për këdo që dëshiron të zhvillojë marrëdhënie miqësore me Republikën e Bullgarisë”, tha MPJ bullgare, transmeton BTA.

Ministria bullgare tha se “dështimi i fushatës zgjedhore antibullgare tregon se ajo nuk merr mbështetje nga qytetarët e Republikës së Maqedonisë së Veriut”.

“Presim të jetë një nxitje shtesë për përfaqësuesit e të gjitha partive politike në të ardhmen që të përmbahen nga përdorimi i të ashtuquajturës “hartë bullgare” në kontekstin e konfrontimit politik dhe shoqëror. Në bazë të nenit 11, paragrafi 6 i Marrëveshjes për miqësi, fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim ndërmjet Republikës së Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut, të dyja palët duhet të marrin “masa efektive për të parandaluar propagandën keqdashëse nga institucionet dhe agjencitë dhe për të dekurajuar aktivitetet e privatëve entitete “që nxisin dhunë, urrejtje ose veprime të tjera të ngjashme që do të dëmtonin marrëdhëniet e tyre”, tha Ministria e Jashtme bullgare.

Ministria e Punëve të Jashtme bullgare theksoi se zbatimi i rreptë, i ndërgjegjshëm dhe gjithëpërfshirës i detyrimeve ndërkombëtare është thelbësor dhe mbetet parakusht për përparimin në anëtarësimin në BE.

“Republika e Bullgarisë do t’i kushtojë vëmendje të veçantë të gjitha proceseve që kanë të bëjnë me krijimin e kushteve të nevojshme për vetëidentifikim të lirë dhe ruajtjen e të drejtave të qytetarëve me identitet bullgar në RMV dhe do të vazhdojë të bëjë përpjekje për mbrojtjen e tyre në përputhje me normat ndërkombëtare ligji. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 1 Nëntor, 2021 21:58

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare