Nano grimcat e zbuluara vrasin kancerin pa kimioterapi si një “kalë Troje”

Desk
By Desk October 19, 2020 22:42

Nano grimcat e zbuluara vrasin kancerin pa kimioterapi si një “kalë Troje”

Hulumtimi i një grupi shkencëtarësh nga Singapori provoi të jetë jashtëzakonisht efektiv në vrasjen e qelizave kancerogjene “in vitro”, por edhe te minjtë laboratorikë.

Punimi shkencor, i botuar në faqen e internetit të Universitetit të Teknologjisë Nanyang në Singapor (NTU), shpjegon se metoda e re vepron si një “kalë Troje”, që përfshin emërtimin e nano-grimcave me një aminoacid specifik të njohur si L-fenilalanina, e cila normalisht u shërben qelizave kanceroze gjatë rritjes.

Qelizat kancerogjene tentojnë të thithin aminoacidet, që do të thotë se ato gjithashtu thithin një nano-grimcë, krijuar për të ndjekur aminoacidin dhe për të shkatërruar qelizën kancerogjene në kohën e duhur. Me fjalë të tjera, qeliza kancerogjene nxitet të vetë-shkatërrohet nga procesi i saj ndryshe krejtësisht i natyrshëm. Nano-grimca e quajtur Nano-pPAAM ka diametër 30 nanometra dhe thuhet se posedon “veti të shkëlqyera antikancerogjene dhe aftësinë për të zgjedhur qelizat kancerogjene”.

Kur një qelizë kanceroze lëshon një nano-grimcë, shpjegon studimi i NTU, Nano-pPAAM provokon prodhimin e tepruar të radikaleve të lira, gjë që shkakton kalbëzimin e qelizave dhe pasi qelizat e shëndetshme nuk thithin këto nano grimca, sipas tyre, i gjithë procesi duhet të jetë i padëmshëm.

Në eksperimentet laboratorike, shkencëtarët zbuluan se këto nano grimca vrasin rreth 80 për qind të qelizave të kancerit të gjirit, lëkurës dhe stomakut, një normë e krahasueshme me disa ilaçe të kancerit. Gjithashtu ulin ndjeshëm rritjen e tumorit me rreth 60 për qind në minjtë me qeliza kancerogjene të gjirit.

“Në kundërshtim me qasjet e zakonshme, qasja jonë u bazua në përdorimin e nano-materialeve si ilaç, sesa si bartës ilaçesh. Nano-pPAAM ka veti selektive dhe shkatërruese (për qelizë kanceroze) dhe nuk ka nevojë të aktivizohet nga ndonjë stimul i jashtëm. Aminoacidi L-fenilalanina vepron si ‘Një kalë Troje’, një mantel që maskon një nano-grimcë, ”tha Dalton Tay, një nga autorët, në një deklaratë me rastin e hulumtimit.

Desk
By Desk October 19, 2020 22:42