NASA bën të ditura planet për të dërguar njerëzit në Mars

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 25 Janar, 2023 20:23

NASA bën të ditura planet për të dërguar njerëzit në Mars

NASA zbuloi se po ndërton një raketë me energji bërthamore që mund të dërgojë njerëzit në Mars shumë më shpejt se anija tradicionale që aktualisht duhen shtatë muaj për të arritur në Planetin e Kuq.

Agjencia Amerikane e Hapësirës bashkëpunoi me Agjencinë e Projekteve të Avancuara të Kërkimit të Mbrojtjes (DARPA) në programin e Raketave Demonstruese për Operacionet e Agile Cislunar (DRACO) që do të testohet në vitin 2027.

Një raketë termike bërthamore (NTR) ofron një raport të lartë shtytje-peshë rreth 10,000 herë më të madhe se shtytja elektrike dhe dy deri në pesë herë efikasitet më të madh se shtytja kimike në hapësirë.

Ekipi planifikon të përdorë modelet e mëparshme të raketës termike bërthamore NTR për të krijuar DRACO, duke i ofruar atij një prekje modern.

Agjencia hapësinore ka studiuar konceptin e shtytjes termike bërthamore për dekada. Kjo teknologji fut nxehtësinë nga një reaktor të ndarjes bërthamore në një shtytës hidrogjeni për të siguruar një shtytje që besohet të jetë shumë më efikase sesa motorët tradicionalë të raketave me bazë kimike.

Grupet thanë se raketa termike bërthamore do të zvogëlonte rrezikun për astronautët sepse ata nuk do të udhëtojnë nëpër hapësirë ​​për aq kohë sa kjo do të zvogëlonte ndjeshëm kohën që astronautët do të ekspozoheshin ndaj rrezatimit të hapësirës së thellë dhe do të kërkonin më pak furnizime, të tilla si ushqime dhe ngarkesa të tjera, gjatë një udhëtimi në Mars. NASA mendon se fundi i viteve 2030 do të dërgojë njerëz në botën marsiane.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 25 Janar, 2023 20:23

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare