NATO formon ekipe në Maqedoni për të penguar fushatat e dezinformimit rus

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka April 14, 2020 20:46

NATO formon ekipe në Maqedoni për të penguar fushatat e dezinformimit rus

NATO po formon ekipe për të luftuar kërcënimet hibride në Maqedoninë e Veriut dhe Malin e Zi, pasi një lajm i rremë dhe dezinformim nga Rusia dhe Kina shkaktuan rritje të krizës nga pandemia me koronavirusin në Ballkanin Perëndimor, tha ambasadori amerikan në Aleancë Kinson Bailey, përcjell FLAKA.

“Aleanca pret informacion shtesë nga Shkupi për formimin e një ekipi të tillë për Maqedoninë e Veriut, i cili synon të përgatisë mediat e vendit për mënyrën e shpërndarjes së fushatave dezinformuese nga Rusia”, tha ambasadori në video-konferencën e sotme në internet për reporterët në Uashington, ku u sqarua se skuadra në Mal të Zi është vendosur tashmë.

Sipas ambasadorit, si anëtari më i ri i NATO-s, Maqedonia e Veriut është një shënjestër e veçantë e fushatës dezinformuese të Kremlinit.

“Një lajm shumë i rremë po përhapet në Maqedoninë e Veriut në lidhje me koronavirusin dhe ndihmën në pajisjet që NATO i ka dhënë një aleati për t’u marrë me krizën emergjente”, shtoi Hutchinson.

Sipas saj, dezinformimi nga Rusia ka ndodhur për një kohë të gjatë, edhe kur Maqedonia e Veriut kërkoi të bëhet anëtare e NATO-s dhe vazhdoi kur u konfirmua pranimi i vendit në Aleancë.

“Ne po mundohemi të kundërshtojmë drejtpërdrejt faktin se Maqedonia e Veriut është anëtare e plotë dhe si aleat mbështetet nga NATO në këtë krizë dhe se ndihma do të vazhdojë, përfshirë ndihmën në trajtimin e dezinformatave që vijnë nga burime ruse”, tha ambasadori.

Drejtuesit e aleancës ushtarake kanë miratuar krijimin e ekipeve për të luftuar kërcënimet hibride në korrik 2018. Këto ekipe ofrojnë ndihmë të specializuar, të përshtatura për Aleatët, për t’u marrë me përgjigje dhe kërcënime hibride.

Hutchinson u bëri thirrje aleatëve të NATO-s që të kundërshtojnë dezinformimin nga Rusia dhe Kina për koronavirusin, duke thënë se askush nuk priste që kundërshtarët e Aleancës të shprehin pakënaqësinë e tyre në kohën e pandemisë globale.

“Ata rreptësisht raportojnë se po dërgojnë ndihmë, ata rreptësisht raportojnë se ky virus është shfaqur ose në Evropë ose në Shtetet e Bashkuara, në varësi të cilit medium vendos vendet e informacionit. Kjo është absolutisht e gabuar dhe ne po mundohemi t’u përgjigjemi informacioneve të pasakta me fakte”, tha Hutchinson.

Ambasada vuri në dukje se e gjithë kjo është pjesë e luftës në vazhdim dhe të dukshme hibride dhe kibernetike “e cila jo vetëm që po përpiqet të përhapë pakënaqësinë, por edhe të zhvlerësojë udhëheqjen tonë në një kohë kur shoqëritë perëndimore po kërkojnë udhëheqës që të merren me sigurinë dhe ndihmën e tyre të nevojshme në kohë krize”.

“Ne jemi fuqishëm kundër qëndrimit që ne të gjithë së bashku shprehemi qartë: ne refuzojmë dezinformimin në kohë krize humanitare”, tha Ambasadori Hutchinson në një konferencë për gazetarët sot. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka April 14, 2020 20:46