Naumovski: Këtë herë nuk duhet të festojmë para kohe fillimin e bisedimeve me BE

Desk
By Desk March 3, 2020 22:28

Naumovski: Këtë herë nuk duhet të festojmë para kohe fillimin e bisedimeve me BE

Në emisionin “Dhe çfarë tani” në MRT, profesori universitar dhe ish ambasadori Vasko Naumovski deklaroi se ne nuk duhet ta festojmë këtë herë shumë herët për sa i përket caktimit të një date për fillimin e negociatave me BE-në, përcjell FLAKA.

“Unë mendoj se kësaj radhe nuk duhet të jemi 100% të sigurt dhe nuk duhet të festojmë asnjë vendim para kohe derisa të miratohet plotësisht me konsensus të të gjitha vendeve anëtare sigurisht që të gjitha këto njoftime pozitive nga komisioni janë mirë, por as një shtet anëtar nuk mund të garantojë që të gjitha vendet anëtare do të bien dakord për një vendim”, tha Naumovski.

Ai vuri në dukje se herën e fundit ne të gjithë ishim dëshmitarë se edhe nga Berlini zyrtar kishte njoftime të interpretuara këtu si garanci se do të merrej një vendim por që as Berlini zyrtar dhe asnjë shtet tjetër nuk mund të garantonin pozicionin e shteteve të tjera anëtare.

“Vendimi i komisionit dhe vlerësimi është një gjë, por për të përsëritur vlerësime të tilla që kemi pasur për 10 vitet e fundit. Ne duhet të jemi optimist, por jo tepër optimist duke pasur parasysh përvojat e kaluara”, shtoi Naumovski.

Ai theksoi se ekzistojnë dy lloje rreziqesh. Një rrezik është që ndoshta disa shtete anëtare do të kenë akoma rezerva ndaj shtetit tonë dhe lloji i dytë i rrezikut është që disa shtete mund të mendojnë se gjithçka është në rregull me ne, por sepse të dy shtetet nuk mund të ndajnë Maqedoninë në një farë mënyre do të ishte një dëm kolateral për vendimin për të mos marrë një datë për fillimin e negociatave.

Naumovski theksoi gjithashtu se Maqedonia nuk ka lojtar rezervë dhe duhet të gjejë një mënyrë për të parandaluar ikjen e kuadrit profesional që duhet të përfshihet në procesin e integrimit të Maqedonisë në BE në të ardhmen. FLAKA

Desk
By Desk March 3, 2020 22:28