Ndarja e shoqërisë është ende e lartë

Ndarja e shoqërisë është ende e lartë

Procesi i pajtimit nuk është i lehtë dhe i thjeshtë dhe me siguri do të zgjasë me vite dhe dekada, tha në panelin e diskutimit “Depolarizimi i diskursit publik”, Presidenti Stevo Pendarovski. Ndarjet më të mëdha etnike pas Marrëveshjes Kornizë, të cilën menduam se ishin një tabletë magjike dhe një kurë për të gjitha problemet, filluan në shkollat fillore ku ishte përqindja më e madhe e dhunës fizike. Fatkeqësisht, pavarësisht nga projektet e shumta të suksesshme, sipas vlerësimeve sot, përqindja më e madhe e dhunës fizike është në shkolla dhe duhet të merren masa që kjo situatë ka zgjatur me vite, tha Pendarovski, i cili i bëri thirrje komunitetit ndërkombëtar dhe diplomatëve të pranishëm për ndihmë, përcjell FLAKA.

“Të gjitha ato projekte që ju mbështesni duhet të mbështeten nga ana e tyre, por në përgjithësi menaxhohen nga subjektet vendase. Nëse ky projekt nxitet nga jashtë dhe nëse nuk ka pronësi lokale, nuk do të ketë efekt. Nëse veproni, gjithashtu do të shpenzoni para, disa nga OJQ-të lokale ose faktorët politikë mund të kenë një pikë politike apo financiare, por nuk do të ketë efekt”, tha Presidenti Pendarovski.

A është e mundur që një pyetje tjetër të ketë përgjigje të ndryshme, diametralisht të kundërta dhe të vërteta?

“Shoqëria jonë, duke u ndarë në të gjitha bazat, vazhdimisht! Nuk mund të ketë pajtim, të gjithë duhet të paguajnë për çdo gjë”, thotë Gordan Georgiev i Institutit të Shkencave Shoqërore dhe Humanistikës.

Ndarja e thellë në shoqërinë në Maqedoninë e Veriut dhe shtyrja e procesit të integrimit evropian vetëm do të thellojnë boshllëqet në shoqëri dhe do të forcojnë më tej politikat e urrejtjes, konfliktit dhe paragjykimeve ishte konkludimi i pjesëmarrësve në panel diskutimin “Depolarizimi i Diskursit Publik: Kriteret Maqedonase të Padukshme për Anëtarësim në BE”. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 27 Qershor, 2019 22:08

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.