Ndërtimi i gazsjellësit – do të respektohen afatet ose do të ketë prolongime?

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka July 12, 2019 22:31

Ndërtimi i gazsjellësit – do të respektohen afatet ose do të ketë prolongime?

Shpronësimi i tokës qxë prolongon mund të zgjasë ndërtimin e tubacioneve të gazit nga Manastiri dhe deri në Gostivar, – deklaron Enti Shtetëror ei Auditimit në raportin e tij të fundit. Nga Burimet Energjetike të Maqedonisë thonë se problemet kanë ndodhur, sepse në buxhetin e vitit 2016 nuk ishte parashikuar para, prandaj nuk kishte shpronësime në vitin 2017. Por tani ata thonë se intensiteti po përshpejton. Është sqaruar se edhe pse shpronësimi është vonuar, nuk do të ketë ndërtime të zgjatura sidomos jo në rrugën për në Manastir dhe mund të ketë vonesa të vogla për Gostivarin për shkak të ndryshimeve që duhej të bëheshin gjatë ndërtimit, përcjell FLAKA.

Megjithatë, auditorët konstatojnë se:

“Duke pasur parasysh se ndërtimi i seksioneve të autostradave nuk zhvillohet në përputhje me dinamikën e parashikuar, ekziston rreziku që AD BEM nuk mund të krijojë të ardhura ose fonde nga të cilat do të fillojë kthimin e kredisë nga qershori i këtij viti siç parashihet në marrëveshjen e kredisë, ajo do të duhet të kthehet me fondet e buxhetit”.

Nga BEM – thonë se janë të vetëdijshëm për gjendjen, e kanë informuar Qeverinë dhe presin për marrëveshjen me GAMA, dmth. transferimin e aksioneve për GAMA dhe BEM, për t’u bashkuar dhe për t’u bërë një operator i vetëm siç parashikohet nga ligji. Janë bërë vlerësime për GAMA, pas së cilës shteti duhet të blejë aksione nga Makpetrol në mënyrë që të ketë një bashkim të GAMA dhe BEM.

Por përveç kësaj, për seksionin e gazsjellësit në Kleçkovë, auditorët përfunduan se megjithëse ishte ndërtuar, ai ende nuk është në funksion, por është i konfirmojnë edhe shkrimet se kjo pjesë i kushtoi vendit trefish më shumë. Tubacioni në Kleçovcë u ndërtua me para nga borxhi që u mor nga Rusia dhe një kilometër kushtoi 1,13 milionë euro, që është tre herë më e shtrenjtë se ajo që parashikohet në studimin e fizibilitetit.

Pikërisht për këtë seksion, Prokuroria Speciale Publike hapi një hetim nën emrin “Dhuratë” për ish-Ministrin e Financave, Zoran Stavreski, sepse me marrëveshjen e përfunduar mbi borxhin e Rusisë ndaj Maqedonisë dhe të cilët duhet të kthehen me ndërtimin e gazsjellësit – rezulton se vendi pagoi vetë ndërtimin e saj dhe borxhin që Rusia i kishte pasur vendit dhe praktikisht mbeti si një dhuratë. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka July 12, 2019 22:31