Ndihma e premtuar nuk ka arritur ende tte kompanitë, procedurat burokratike e komplikojnë procesin

Desk
By Desk October 21, 2020 22:00

Ndihma e premtuar nuk ka arritur ende tte kompanitë, procedurat burokratike e komplikojnë procesin

Pothuajse një muaj pasi qeveria zbuloi paketën e katërt të ndihmës 470 milion euro, kompanitë dhe qytetarët janë ende duke pritur për masat e premtuara, përcjell FLAKA.

Sektori i biznesit alarmohet vazhdimisht se ata kanë nevojë urgjente për ndihmë për t’u marrë me pasojat e krizës nga korona, në mënyrë që kompanitë të mbajnë punëtorët, të kthejnë likuiditetin sa më shpejt të jetë e mundur dhe të jenë përsëri në gjendje të mirë.

Masa e subvencionimit të pagave, për shembull, duhet të fillojë në 1 nëntor, kur skadon afati i pagesës së pagës në tetor. Sidoqoftë, paratë për atë masë, si dhe për grantet për kompanitë nga sektorët më të prekur dhe kartat e pagesave për qytetarët duhet të sigurohen me rebalancin e buxhetit.

“Ne mund të njoftojmë se ligji për mbështetjen financiare të punëdhënësve për pagesën e pagave për tetor, nëntor dhe dhjetor 2020 tashmë është përgatitur dhe se ne presim që ai të miratohet këto ditë sa më shpejt që të shqyrtohet në një seancë të Qeverisë dhe më pas të paraqitet në Parlament. Ne presim që ky ligj të marrë mbështetje nga Parlamenti, duke pasur parasysh se ai do të kontribuojë në mbrojtjen e dhjetëra mijëra vendeve, por edhe standardin e dhjetëra mijëra qytetarëve”, tha Ministria e Financave.

Ndërsa kompanitë në Maqedoni po presin paratë e premtuara për mbijetesë, në vendet e tjera procedurat për të ndihmuar ekonominë janë më të shkurtra.

Qeveria në Serbi miratoi paketën e fundit të masave, me vlerë 560 milion euro, në 30 korrik dhe zbatimi i saj filloi pothuajse menjëherë, dmth pagesa e parë për kompanitë u bë në vetëm dhjetë ditë. Atje, ndihma financiare për kompanitë zgjatet automatikisht dhe nëse një kompani nuk dëshiron paratë, ajo mund t’i kthejë ato në llogarinë e thesarit të shtetit. Që nga shtatori, Serbia u ka dhënë para kompanive të reja të krijuara pas deklarimit të pandemisë.

Qeveria kroate, ndërkohë, njoftoi në 3 shtator se po modifikonte dhe zgjeronte paketën ekzistuese të masave. Ata ishin të vlefshëm deri në shtator, kështu që autoritetet zgjatën vetëm periudhën e vlefshmërisë deri në fund të vitit, rritën sasinë e ndihmës financiare, por gjithashtu zgjeruan gamën e kompanive të përshtatshme për të përdorur ndihmën financiare të shtetit. FLAKA

Desk
By Desk October 21, 2020 22:00