Ndotja e lartë, autobusët gjithnjë e me më pak udhëtar

Desk
By Desk 16 Prill, 2019 21:06

Numri i udhëtarëve në transportin urban nga viti 2015 në 2018 është zvogëluar për 20 për qind, në një situatë ku kërkimet tregojnë se trafiku është një nga faktorët kryesorë për ndotjen e ajrit, përcjell FLAKA.

Autoritetet e qytetit në Shkup njoftuan prokurimin e autobusëve të rinj një vit më parë, por qytetarët e Shkupit nuk do t’i shohin ato për të paktën një gjysmë viti. Në fillim të vitit të kaluar, NPT testoi autobusë elektrike dhe të gazit dhe kryetari Petre Shilegov shprehu shpresën se deri në fund të vitit 2018 do të prokurohen 20-30 autobusë të rinj. Megjithatë, do të duhet të presim për ta deri në fund të këtij ose në fillim të vitit të ardhshëm.

Autobusët e rinj do të blihen me një hua prej 10 milion euro nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim. Banka njoftoi fazën e parë të tenderit muajin e kaluar dhe zgjedhja përfundimtare duhet të bëhet në korrik të këtij viti. Kompania që do të marrë tenderin do të ketë 9 muaj për të transportuar autobusët, që do të thotë se qytetarët e Shkupit ndoshta do të fillojnë të voziten me ato në vitin 2020. Qyteti i Shkupit pret që me këto para të blenë midis 30 dhe 40 autobusë me gaz.

Pas nënshkrimit të marrëveshjes me BERZH, kryateri Shilegov tha se dy të tretat e autobusëve të rinj do të artikulohen dhe një të tretat e vetme të autobusëve me dysheme të ulët, të cilat konsumojnë më pak dhe ndotin 10 herë më pak se autobusët e tanishëm të NPT.

“Kjo do të kontribuojë në reduktimin e bllokimit të trafikut në qytetin tonë, do të japë një ndikim serioz në problemin e një dekade të gjatë të ndotjes, duke pasur parasysh se me strategjinë e re dhe mjetet e reja, transporti publik në Shkup do të jetë shumë më i shpejtë dhe më efikas, e bëri atë më tërheqës për t’u përdorur nga bashkëqytetarët tanë “, tha Shilegov disa muaj më parë.

Pyetja është nëse ripërtrirja e parkut të automjeteve mund t’i kthejë njerëzit në autobusë. Në një situatë ku hulumtimi tregon se trafiku është një nga faktorët kryesorë për ndotjen e ajrit, gjithnjë e më shumë njerëz po ngasi makinat, dhe gjithnjë e më pak me autobus voziten.

Të dhënat nga Enti Shtetëror i Statistikës tregojnë se numri i udhëtarëve të transportuar në transportin e qytetit është zvogëluar për 20% vetëm në katër vitet e fundit. Nëse në vitin 2015, rreth 52 milionë pasagjerë u transportoheshin çdo vit në transportin e qytetit, vitin e kaluar u transportuan vetëm 42 milionë pasagjerë. Tre dekada më parë, me transport publik, janë transportuan pothuajse katër herë më shumë, ose 150 milionë pasagjerë në vit. FLAKA

Desk
By Desk 16 Prill, 2019 21:06