Ndryshimet në enterier që Melania Trump ka bërë në Shtëpinë e Bardhë

Ndryshimet në enterier që Melania Trump ka bërë në Shtëpinë e Bardhë

Melania Trump ka nisur përgatitje për të premten, ku një numër i madh të ftuarish do të vizitojnë Shtëpinë e Bardhë, për darkën e dytë shtetërore të presidencës Trump.

Zonja e parë ka mbikëqyrur një numër projektesh për përmirësimin e shtëpisë që nga zhvendosja në Shtëpinë e Bardhë për të siguruar që dhomat publike të mirëpritura të vazhdojnë të duken më së miri në cilësinë e muzeut, shkruan DailyMail.

Ndër ndryshimet që ajo ka bërë në enterierin e shtëpisë, përfshihet pëlhura e freskët e murit në dhomën e Kuqe, dizajni i ripërpunuar në Shtëpinë e Gjelbër dhe mobiljet e restauruara në Dhomën e Kaltër.

Disa nga projektet ishin vonuar shumë.

Rrezet e diellit që hynin në Dhomën e Kuqe kishin lënë disa prej pëlhurave të murit ‘aq të zbehura sa ishte pothuajse rozë’, tha Stewart McLaurin, president i Shoqatës Historike të Shtëpisë së Bardhë, i cili ndihmon në financimin e mirëmbajtjes së disa dhomave në rezidencën me 132 dhoma.

Zonja e parë Jacqueline Kennedy themeloi organizatën private, jofitimprurëse në vitin 1961.

“Këto dhoma duhet të duken gjithmonë të mira dhe ato thjesht ishin zbehur dhe me të vërtetë duhej të restauroheshin”, tha McLaurin.

Kryeministri Australian Scott Morrison dhe gruaja e tij, Xheni dhe të ftuarit për darkën e së premtes për nder të tyre duhet të kenë një mundësi për të parë dhomat publike të mprehta.

Në rolin e saj si kujdestare, zonja e parë – kushdo që të jetë (në rastin konkret Melania), takohet rregullisht me shefin kryesor, kuratorin dhe personelin tjetër të Shtëpisë së Bardhë për të kuptuar se cilat përmirësime duhet të kryesojnë listën e detyrave.

Zonja Trump, e cila mban një profil relativisht të ulët si zonjë e parë, ka vënë interesin e saj në histori për të përdorur mbikëqyrjen e projekteve të restaurimit.

“Familja jonë është mirënjohëse që jetojmë në këtë simbol të vërtetë të historisë së kombit tonë, por ne jemi edhe më të nderuar që luajmë një rol në rivendosjen dhe përmirësimin e pikës së shenjtë të vendit tonë”, tha Melania Trump në maj të këtij viti.

Zonja e parë kërkoi një qilim të ri për Sallën e Pritjes Diplomatike, përkatësisht hyrjen kryesore nga Livadhi i Jugut.

Njashtu, Melania ka sugjeruar edhe kutinë me lulet e 50 shteteve në oborr, me çka rezultoi një ide e shkëlqyer.

Shtëpia e Bardhë gjithashtu freskoi dhomën e gjelbër duke zhvendosur materiale nga pjesa e prapme në pjesën e përparme, duke eleminuar nevojën – dhe koston – për të zëvendësuar tërësisht perdet, tha McLaurin. Vetëm pragu duhej të zëvendësohej.

Përditësimet e dekorave janë pak më të komplikuara në Shtëpinë e Bardhë sesa për pronarët tipikë të shtëpive.

Idetë e rinovimit ndahen me Komitetin për Ruajtjen e Shtëpisë së Bardhë të krijuar nga Kenedi, i cili ofron këshilla për ruajtjen e dhomave publike.

Komiteti kërkon fonde nga shoqata historike, bordi i së cilës zakonisht autorizon të shpenzojë një milion deri në 1.5 milion dollarë për projekte të tilla çdo vit.

Shtëpia e Bardhë shërben për disa qëllime: Është një zyrë për presidentin dhe stafin e tij, një shtëpi për familjen e tij dhe një muze historik. Afërsisht gjysmë milioni turistë e vizitojnë çdo vit, përveç dinjitarëve dhe të tjerëve që marrin pjesë në pritje dhe ngjarje të tjera.

Mobiljet suite Bellange u sollën në Shtëpinë e Bardhë në vitin 1817 nga Presidenti James Monroe, dikur ambasadori amerikan në Francë.

Por në vitin 1860, gati të gjitha pjesët u shitën në një ankand.

Njëqind vjet më vonë, Jacqueline Kennedy u mërzit kur zbuloi që Shtëpia e Bardhë ishte e mobiluar me riprodhime nga një dyqan në New York, tha McLaurin.

Ajo krijoi shoqatën historike, komitetin këshillimor dhe një kurator për të ndihmuar Shtëpinë e Bardhë të mbledhë dhe të ekspozojë vetëm më të mirët, tha McLaurin.

Shtëpia e Bardhë ka arritur të riblejë 10 pjesë nga suita origjinale, të bëra në Paris nga Pierre-Antoine Bellangé. Pjesa tjetër e koleksionit është ‘e humbur në histori’, tha McLaurin.

Projekti i restaurimit i Bellangé filloi gjatë kohës së Michelle Obamës si zonjë e parë dhe u përfundua vitin e kaluar, duke i kushtuar shoqatës historike më shumë se 450,000 dollarë që nga viti 2013.

Druri, bronzi dhe ndriçimi brenda një ashensori që transporton presidentin është gjithashtu i rafinuar.

Tjetër? Tapiceritë e reja në karrige dhe stolat në dhomën e pritjes diplomatike janë të reja.

Zonja Trump gjithashtu rinovoi një rrugicë të futbollit në rezidencën e Shtëpisë së Bardhë që daton nga administrata e Nixon dhe u rinovua për herë të fundit në vitin 1994, kur aso kohe vendi udhëhiqej nga Presidenti Bill Klinton. Shoqata e Pronarëve të Bowling të Amerikës pagoi për rinovimin.

Melania Trump u kujdes për enterierin e ri të Shtëpisë së Bardhë (Foto: Mark Wilson/Getty Images/Guliver)

Gjatë viteve të Obamës, tapeti i kuq në Sallën e Kryqit, ose korridor, në Katin e Shtetit u zëvendësua.

Zonja Obama gjithashtu mbikëqyri projektet me qëllim që të linte gjurmët e familjes së saj në Shtëpinë e Bardhë, siç është rasti me çdo president dhe zonjë të parë që është në pushtet.

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 18 Shtator, 2019 22:58

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.