Ndryshimet në masat ekonomike janë të mira për biznesin, por shumë çështje të rëndësishme mbeten të hapura për të ardhmen

Desk
By Desk April 30, 2020 22:28

Ndryshimet në masat ekonomike janë të mira për biznesin, por shumë çështje të rëndësishme mbeten të hapura për të ardhmen

Ndryshimet e fundit të bëra nga qeveria në masat ekonomike sjellin mundësi për sektorin privat, në mënyrë që të mund të përballojë më lehtë pasojat e krizës ekonomike, sipas Odës Ekonomike. Është mirë që është planifikuar të injektohen një sasi të konsiderueshme parash të freskëta në ekonomi, mundësi të hapura për kombinimin e masave të ndryshme për ndihmë më të madhe për kompanitë, mundësi të hapura për shndërrim të ndihmës në fonde të pakthyeshme, etj. Por kjo është një kohë e mirë për të vënë në dukje disa gjëra.

Së pari, ka reagime domethënëse në lidhje me fleksibilitetin e asaj se sa shumë punonjës duhet të mbajnë kompanitë në mënyrë që të përdorin masat. Të gjithë duhet të kuptojmë se askush në sektorin privat nuk dëshiron të pushojë punonjësit. Deri disa muaj më parë, kompanitë u ankuan se nuk mund të gjenin punëtorë, dhe ata që i punësuan ata investuan fonde të konsiderueshme për t’i rikualifikuar dhe trajnuar siç duhet, në mënyrë që ata të përfshihen në procesin e prodhimit. Pra, çdo kompani që ka mundësi, dëshiron të mbajë të punësuar, të investojë në ta, në trajnimet e tyre, etj.

Duke vepruar kështu, ne nuk duhet të injorojmë realitetin. Aktualisht, e gjithë ekonomia botërore është në trazira. Në Shtetet e Bashkuara, rreth 30 milion njerëz humbën punën e tyre në vetëm gjashtë javë. Organizata Botërore e Punës vlerëson se 12 milion njerëz në Evropë do të humbasin punën e tyre deri në vitin 2020, dhe ne po flasim vetëm për punonjësit me kohë të plotë. Në mars, shitjet e makinave në Evropë ranë me 52%, rënia më e madhe mujore në histori, në prill rënia ishte edhe më e madhe. Në rrethana të tilla, në një krizë kaq dramatike globale, të presësh që ekonomia maqedonase të kalojë sikur asgjë të mos kishte ndodhur nuk është realiste. Sidoqoftë, deri më tani nuk kemi parë lëvizje kaq të këqija në tregun e punës në vend. Deri më tani, sektori privat ka qenë në gjendje të thithë ndikimin e krizës brenda aftësive të tij.

Së dyti, çështja e ndihmës për kompanitë e mëdha mbetet e hapur, ata që mund ta tërheqin ekonominë maqedonase më të vështirën dhe më të shpejtë kur jeta është normalizuar disi. Të mos harrojmë se ndërmarrjet gjigande si Ford, Boeing, Airbus dhe Lufthansa po kërkojnë ndihmë nga shteti. Nuk ka zgjidhje që janë të mira për të gjithë, ju duhet të shkoni me zgjidhje të diferencuara për lloje të ndryshme të kompanive.

Së treti, kriza aktuale ekonomike tregon shumë mirë pse është jashtëzakonisht e rëndësishme që një vend të ketë një dialog funksional dhe marrëveshje midis partnerëve socialë, qeverisë, sindikatave dhe punëdhënësve. Qysh në 20 Mars, Oda Ekonomike e Maqedonisë theksoi se të gjithë do të preken nga kriza, pak a shumë, herët a vonë, duke theksuar se shteti duhet të shpëtojë sektorin privat në një afat të shkurtër, dhe pastaj sektori privat duhet të shpëtojë vendin. Të gjithë duhet të mbajmë në mënyrë të barabartë barrën e krizës. Këtu jemi tani, 40 ditë më vonë, e gjithë barrë e krizës ka rënë vetëm në kurrizin e sektorit privat dhe ky është një fakt. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të rifilloni dialogun ekonomik dhe shoqëror në vend në nivelin më të lartë, ku qeveria do të përfaqësohet nga kryeministri, dhe sindikatat dhe përfaqësuesit e punëdhënësve do të përfshihen. Vetëm në këtë mënyrë mund të hartohen zgjidhje të mira dhe afatgjata të qëndrueshme për të siguruar një të ardhme më të mirë ekonomike për vendin.

Së katërti, është e qartë se masat ekonomike janë bujare për aq kohë sa ekzistojnë burime financiare në dispozicion për të mbështetur sektorin privat, duke folur në mënyrë popullore, sa më e gjatë është qilima, aq më e madhe është ndihma. Tani është një kohë e mirë për të pyetur veten pse tapeti është kaq i madh, çfarë ka bërë shteti ynë ndër vite dhe dekada për ta bërë atë kaq të thyer? Dhe edhe më e rëndësishme është pyetja: çfarë mund të bëjmë për të ndryshuar gjërat pas krizës?

Kjo krizë është një mundësi e shkëlqyer, të gjithë së bashku, për të hapur tema thelbësore të rëndësishme, jo vetëm për ekonominë, por edhe për aspektet e tjera të shoqërisë së Maqedonisë. Pyetja nuk është se si do ta kapërcejmë krizën, por çfarë do të bëjmë pas saj?

Oda Ekonomike

FLAKA

Desk
By Desk April 30, 2020 22:28