Në ditët në vijim simulimi i pagave në sektorin publik – do të ulen ato të funksionarëve

Redaksia
By Redaksia 23 Maj, 2023 21:41

Në ditët në vijim simulimi i pagave në sektorin publik – do të ulen ato të funksionarëve

Pagat e zyrtarëve të rritur me 78 për qind do të ulen. Ministria e Financave po bën një simulim se si do të jenë pagat e reja në sektorin publik dhe ai simulim do të tregojë se pagat të cilat janë rritur jashtëzakonisht do të duhet të zvogëlohen, tha ministrja e Punës dhe Politikës Sociale Jovanka Trençevska, përcjell FLAKA.

Është duke u zhvilluar një metodologji që duhet të sjellë një zgjidhje sistematike për pagat.

“Do të ketë një metodologji të re, duke përfshirë edhe zyrtarët. Pres që në ditët në vijim t’i marr simulimet nga ministri dhe do të negociojmë”, tha Trençevska.

Tashmë zyrtarët po e shpenzojnë rritjen e parë të pagës dhe mund të ishte gjetur mënyra për të ndalur rritjen, revolta e të gjithë të punësuarve në sektorin publik është e madhe, thotë Ivan Peshevski nga Sindikata e Ndërtimtarisë. Ai konfirmon se janë duke u negociuar për një marrëveshje të përgjithshme kolektive, e cila do të jetë edhe bazë për llogaritjet e reja të pagave.

“Bashkë me Trençevskën dhe Peshevskin, të japim dorën, negociatat fillojnë nga sot, pajtohem me pagën 78 për qind, dialogu nuk solli asgjë 80 për qind rritje të orëve kundrejt 80 për qind rritje të pagave”, tha Peshevski.

Edhe pse ekonomistët thonë se pagat në vend, përfshirë edhe ato të paguara më parë nga zyrtarët, janë të ulëta, rritja duhet të ishte graduale dhe për të gjithë.

“Jam dakord që pagat në Maqedoni janë të ulëta. Jam dakord, nënvlerësim është që një ministër të marrë 50 mijë denarë, ai duhet të përfaqësojë shtetin, e kam fjalën për një ministër të vërtetë, një zyrtar të mirëfilltë publik që e bën punën e tij si duhet. Por i gjithë ky kontekst tani po zgjidhet relativisht shpejt”, tha Llazar Joveski, profesor universitar.

Sipas të dhënave të fundit të publikuara të Entit Shtetëror për Statistika, paga neto e paguar në muajin mars është 34.925 denarë, sa do të jetë ndikimi në pagën mesatare neto të prillit nga rritja e zyrtarëve pas vendimit kushtetues, do të tregojë raporti i radhës i ESHS-së, i cili duhet të publikohet brenda një muaji. FLAKA

Redaksia
By Redaksia 23 Maj, 2023 21:41