Në Komunën e Llozovës ndërtoht termocentral për bio-gaz

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 24 Maj, 2023 20:57

Në Komunën e Llozovës ndërtoht termocentral për bio-gaz

Mbetjet e ushqimit dhe mbeturinat nga fermat nuk do ta ndotin më mjedisin, por do të përdoren për të prodhuar energji elektrike në termocentralin e bio-gazit në komunën e Llozovës, përcjell FLAKA.

Investimi është në kompanitë “Central Invest” dhe “Fero Invest” të ish-zëvendëskryeministrit Angjushev. “Bio Enterprise” është një sistem tërësisht ekologjik, me teknologjinë më moderne që ka efikasitet, efektivitet dhe fuqi maksimale prodhuese.

Termocentrali ka një fuqi prej 2 megavatësh, është ndërtuar për dy vjet dhe kushton 12 milionë euro. Do të prodhojë çdo vit 17 mijë megavat energji elektrike që mund të plotësojë nevojat e 15 mijë njerëzve, energji termike për plantacione në 6 hektarë tokë bujqësore dhe 40 mijë ton pleh natyror bujqësor.

“Termocentrali i bio-gazit është pastruesja më e madhe e mbetjeve organike në shoqëri, çdo gjë që është organike dhe mund të dekompozohet në termocentralin e gazit bio është lëndë djegëse, dhe nënprodukti është energjia elektrike, humusi i pastër dhe lëngu për ujitjen e fushave, lëng me lëndë ushqyese për bujqësi”, tha Koço Angjushev, biznesmen.

Bashkëinvestitor është kompania e paketimit ASP PAK. Pronari Spaseski thotë se humusi i krijuar nga termocentrali me gaz bio do të zvogëlojë konsumin e plehrave minerale artificiale në afat të gjatë.

“Ne jemi një vend i varur nga importi i plehrave minerale, që do të thotë se ka një efekt të dyfishtë”, Spase Spaseski, “ASP AKP”

Ferma më e madhe e mbarështimit të derrave në Maqedoni, AGRIA, është gjithashtu një investitor i pjesshëm.

“Në Maqedoninë lindore, e ndoshta edhe në pjesën e Maqedonisë qendrore do ta zgjidhim problemin me ekologjinë. Ky ishte motivi bazë në të cilin kemi hyrë”, tha Petar Kolevski, AGRIA.

Përveç vizitës në termocentralin e biogazit, mediat hynë edhe në BRAKO, gjithashtu në pronësi të Angjushev. Aty prodhohen automjete elektrike, hidrogjeni dhe naftë për pastrim, struktura metalike të rënda, produkte teli dhe pajisje mjekësore me makineri moderne, njohuri eksperte inxhinierike dhe prodhim robotik. 95% e prodhimit shitet jashtë Maqedonisë. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 24 Maj, 2023 20:57