Në Tetovë, shumë karrige shkollore do të mbeten bosh në vjeshtë

Redaksia
By Redaksia 16 Prill, 2019 21:15

Në Tetovë, shumë karrige shkollore do të mbeten bosh në vjeshtë

Autoritetet kanë krijuar mbi 3.500 vende të lira për regjistrim në shkollat e mesme të Tetovës, por dyfish më pak nxënës janë regjistruar, përcjell FLAKA.

Shumë më tepër vende të lira të punës në shkollat e mesme, ndryshe nga numri i nxënësve që përfundojnë ose regjistrohen në arsimin fillor, pasqyrojnë situatën me rritjen e emigrimit jashtë vendit dhe shkallën e ulët të lindjeve në Tetovë.

“Trendi i regjistrimit në shkollat e mesme, numri mbahen rreth 2,100 deri 2,150 nxënës që përfundojnë arsimin fillor. Ndërsa regjistrimi në vitin e parë në shkollat e mesme komunale, numri i të regjistruar është nga 1700 në 1800 nxënës. Kështu që ne kemi nga 250 deri në 300 nxënës që përfundojnë arsimin fillor dhe nuk regjistrohen në shkollat komunale. Ku shkojnë këta nxënës, mund të regjistrohen në shkolla private ose në shkolla fetare për të cilat ne si shërbime komunale nuk kemi informacion, ndërsa disa nga nxënësit mund të emigrojnë në një qytet tjetër ose jashtë vendit” , tha Ahmed Qazimi, udhëheqës i sektorit për aktivitete publike në komunën e Tetovës.

Shembulli me shkollën në Shipkovicë, shpjegon më së miri situatën e uljes së numrit të nxënësve. Nëse në vitin 1981 ka pasur 130 fëmijë në klasë të parë, tani ka vetëm 14.

Vetëqeverisja lokale dëshiron të ndikojë nëpërmjet edukimit të rrjedhave sociale duke iu përgjigjur nevojave të reja të tregut të punës. Prandaj, për vitin e ardhshëm shkollor ka profile të reja në shkollën e mesme mjekësore. FLAKA

Redaksia
By Redaksia 16 Prill, 2019 21:15