Në vend të 16, deri në fund të vitit do të ngrihen vetëm dy spitale modulare

Desk
By Desk November 14, 2020 21:56

Në vend të 16, deri në fund të vitit do të ngrihen vetëm dy spitale modulare

Deri në njëqind të infektuar çdo ditë – me një numër të lartë të vdekjeve Kumanova javën e kaluar ishte shpesh me Shkupin dhe Tetovën në mesin e tre qyteteve me numrin më të lartë të të infektuarve me Covid 19. Kjo nisi një alarm të kuq për të ngritur një spital modular të ushtrisë. Ka tre çadra në zonën e spitalit të përgjithshëm ku do të kryhen ekzaminimet. Edhe pse në korrik Ministri Filipçe njoftoi se 16 spitale modulare do të ndërtohen në të gjithë Maqedoninë, deri më tani po funksionon vetëm ai i Klinikës së Sëmundjeve Infektive dhe çadrat në Kumanovë. Është e sigurt që dy të tjerë mund të instalohen deri në fund të vitit, përcjell FLAKA.

Nga dikasteri i shëndetësisë njoftojnë se në vazhdën e shtimit të kapaciteteve spitalore, që sot janë të gatshme edhe dy kovid qendra të reja, Klinikat e Gastros dhe e Nefrologjisë në Shkup, por akoma pa pacientë.

“Tani për tani ka vende të lira në repartet e tjera, në katin e tretë të Klinikave Interne e gjitha është e gatshme, e pajisur një pjesë me oksigjen dhe tjera me koncentrator. Aktualisht nuk ka nevojë, megjithatë ekipi është i gatshëm për të pranuar pacientë edhe në atë pjesë të godinës”, u shpreh Venko Filipçe, Ministër i Shëndetësisë.

16 komunat që do të kenë spitale të tilla për pacientët që kanë nevojë për trajtim spitalor tashmë kanë marrë një letër nga Ministria e Shëndetësisë. Autoritetet lokale duhet të ndërtojnë një rrjet të ri të ujit dhe kanalizimeve, por gjithashtu të hedhin bazat dhe të ndërtojnë rrugë të arritshme. Punimet e ndërtimit tashmë kanë filluar në Shtip. Ndërmarrjet publike nga Shtipi janë duke punuar dhe njoftuan se do të përfundojnë të gjitha aktivitetet që janë të nevojshme në terren për tre javë. Aktualisht në Qendrën Covid të Shtipit, përfshirë Departamentin Infektiv dhe të Lëkurës, ka një kapacitet për të pranuar 65 pacientë. 12 komuna në rajonin e Bregallnicës, por për shkak të kapacitetit të vogël të qendrave fqinje rajonale po pranojnë gjithashtu pacientë nga Radovishi, Kavadari dhe Kratova. Spitali i ri modular do të sigurojë kapacitet për 56 shtretër spitalorë shtesë, dhe për menaxhimin e spitalit stafi mjekësor nuk është problem, sepse në betejë do të përfshihen mjekë dhe infermierë nga departamentet e tjera. FLAKA

 

Desk
By Desk November 14, 2020 21:56