Nëse dhe kur do të zgjatet pushimi i lehonisë në 12 muaj?

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 29 Shtator, 2022 22:55

Nëse dhe kur do të zgjatet pushimi i lehonisë në 12 muaj?

Edhe pse është paralajmëruar disa vite më parë, ende nuk dihet se kur dhe nëse do të zbatohet zgjatja e pushimit të lehonisë nga nëntë në 12 muaj, përcjell FLAKA.

Përgatitja e tekstit të ri të Ligjit për Marrëdhëniet e Punës është në fazën përfundimtare dhe pasi të përcaktohet draft versioni do të jetë objekt i diskutimit publik dhe ndryshimeve të mundshme.

Nga Ministria e Punës dhe Politikës Sociale thonë se në ligjin e ri po futin një kapitull për mbrojtjen e veçantë të punëtorëve gjatë shtatzënisë, amësisë, atësisë dhe prindërimit, të cilat janë në përputhje me standardet më moderne ndërkombëtare në këtë fushë.

Megjithatë, ata nuk i përgjigjen drejtpërdrejt pyetjes se kur do të zbatohet zgjatja e pushimit të lehonisë në 12 muaj, por theksojnë se zgjidhjet ligjore janë ende në versionin e punës.

Mungesat e propozuara do të mundësojnë pjesëmarrje më të madhe të babait në procesin e përkujdesjes dhe kujdestarisë së fëmijës që nga mosha më e hershme, ndërsa në të njëjtën kohë do t’i mundësojë nënës kthimin më të shpejtë në tregun e punës.

Megjithatë, duhet të kemi parasysh se zgjidhjet ligjore janë ende në një version pune dhe se ka vend për redaktime të mëtejshme.

“Pas finalizimit të draft-versionit të ligjit, i cili pritet të jetë në vjeshtë, do të zhvillohen dëgjime publike në disa qarqe të vendit për tekstin e përcaktuar. Qëllimi i të njëjtit është që të mundësohet një debat për Ligjin me një gamë më të gjerë të palëve të interesuara, të cilët gjithashtu mund të japin një kontribut të rëndësishëm në finalizimin e tekstit që do të hyjë në procedurë qeveritare si projektligj”, thonë për “Focus” nga MPPS.

Sipas planit të paraparë të Ministrisë, Ligji duhet të hyjë në procedurë qeveritare deri në fund të vitit. Pastaj do të duhet të miratohet nga Kuvendi. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 29 Shtator, 2022 22:55

07
Dhj
Petrit Pollozhani nga Lëvizja BESA i ftuar në emisionin e sontëm “Magazina Ekonomike”, mes tjerash...
07
Dhj
Anëtari i Bordit Ekzekutiv të LSDM-së, Andrej Petrov, ka theksuar se zgjedhje të parakohshme parlamentare...
07
Dhj
Derisa e kremtojmë 30-vjetorin e Misionit, ju po përgatiteni ta merrni funksionin kryesues me OSBE-në. Vallë...
07
Dhj
Duke përjashtuar Shqipërinë si vendi me shumën qesharake të pensionit, Maqedonia bën pjesë në grupin...