Nga Franca – sinjale pozitive për datën e fillimit të negociatave në Mars

Nga Franca – sinjale pozitive për datën e fillimit të negociatave në Mars

Sinjalet pozitive përpara Këshillit Evropian në Mars – ekspertët francezë optimistë se Macron do të heqë nyjën devijuese për anëtarësim në BE, përcjell FLAKA.

Pas shpalljes së metodologjisë së re, a do të jetë kërkesa për një raport pozitiv, kërkesa e fundit e Presidentit Francez Christian Lecan, një ekspert në Institutin e Shkencave Politike në Paris, në një intervistë për TV 24, thotë se perceptimi i zgjerimit në Francë ka ndryshuar që nga tetori kur Maqedonia mori veton.

“Ne jemi në një fazë të mirë. Nëse raporti nga Komisioni është pozitiv, me siguri do të merret një vendim për hapjen e negociatave gjatë Këshillit të ardhshëm Evropian. Çështja me Raportin nuk është gjithmonë e rëndësishme, është gjithashtu e rëndësishme që BE të miratojë një metodologji të re të zgjerimit. Ishte një kusht i rëndësishëm për Francën, më 5 shkurt Komisioni miratoi një metodologji të re që do të ishte e vlefshme për Maqedoninë dhe Shqipërinë”, tha Christian Leken Institute of Science Science Paris.

Sipas Leken, skepticizmi në mesin e politikanëve evropianë është një nga zgjerimet e mëparshme, në rastin e Hungarisë dhe Polonisë, të cilët pasi u bënë anëtarë të Unionit, nuk e respektojnë sundimin e ligjit. Nga ana tjetër, ekziston frika midis qytetarëve evropianë për hapjen e rrethit për familjen e BE-së. Leken beson se nëse Maqedonia merr një datë, në Francë referendumi për antarësim ka të ngjarë të ndodh pasi të mbarojnë negociatat për të lënë hapësirë ​​për qytetarët francezë që të ndryshojnë qëndrimin e tyre pozitivisht.

“Kur flasim për Presidentin Macron, unë e di që nuk jeni shumë të lumtur prej tij pas vendimit për të mos hapur negociata. Por më lejoni t’ju them, nëse nuk rizgjidhet në 2022, personi që mund të zgjidhet do të jetë shumë më keq për procesin e zgjerimit, sepse ai person menjëherë do të ndryshojë kursin se zgjerimi do të thotë më shumë migrim, më shumë konkurrencë”, tha ai.

Maqedonia është në pritje të raportit të Komisionit Evropian, i cili do të dalë në qarkullim deri më 5 mars. Ajo që do të përmbajë mbetet për tu parë pasi do të përqendrohet në shtetin e së drejtës dhe do të miratohet nga të gjitha shtetet anëtare për herë të parë.

Vendimi përfundimtar do të vijë gjatë Këshillit Evropian kur dihet nëse Maqedonia do të ulet përsëri apo do të marrë pjesë në Samitin e Majit në Zagreb si një vend që më në fund merr një shans për t’u bërë pjesë e elitës evropiane. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 21 Shkurt, 2020 21:22

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.