Një bimë e modifikuar gjenetikisht bën punën e 30 pastruesve të ajrit

Redaksia
By Redaksia 23 Nëntor, 2022 20:37

Një bimë e modifikuar gjenetikisht bën punën e 30 pastruesve të ajrit

Një startup francez i quajtur Neoplants ka modifikuar gjenetikisht një fabrikë për të bërë punën e 30 pastruesve të ajrit.

Neoplantët modifikuan gjenetikisht bimën Epipremnum aureum, d.m.th., zvarritësin e artë ose dredhkën e djallit, si dhe mikrobiomën e saj rrënjësore për të krijuar Neo P1, një pastrues i fuqishëm ajri. Tani kjo fabrikë super efikase ka dalë në treg dhe mund të revolucionarizojë industrinë e pastrimit të ajrit. Neoplants pret që produkti i saj të jetë popullor dhe i suksesshëm.

“Një nga efektet e pandemisë është se njerëzit janë shumë më të vetëdijshëm për atë që ka në ajrin që thithin,” tha Patrick Torbay, biolog molekular dhe shef teknik i Neoplants.

Një nga avantazhet është se Neo P1 nuk përdor energji elektrike dhe për këtë arsye është pa ndotje. Në një kohë kur zjarret në pyje po prekin shumë rajone, pastrimi i ajrit është shumë i kërkuar.

Shpikja e re ka potencialin për të hequr komponimet organike të paqëndrueshme (VOCs) që pastruesit konvencionalë të ajrit thjesht nuk mund t’i trajtojnë. Arsyeja është se komponimet janë aq të vogla sa nuk mund të “kapen” me metoda tradicionale.

Megjithatë, bimët janë krijuar për të “kapur”, thithur dhe metabolizuar edhe grimcat më të vogla. Neo P1 bën pikërisht këtë dhe vjen në formën e një prej bimëve më të zakonshme.

“Ne filluam me një nga bimët më të njohura të shtëpisë në Amerikën e Veriut”, tha Lionel Mora, bashkëthemelues dhe CEO i startup-it.

Megjithatë, detyra nuk ishte e lehtë, pasi kacavjerrësi i artë nuk kishte hartuar gjenomin e tij, kështu që ekipi i Neoplantëve u nis për të punuar për këtë detyrë.

“Është si të ndërtosh një aeroplan në fluturim,” shpjegoi Torbay.

Megjithatë, pas katër vitesh punë të mundimshme, shkencëtarët kanë zhvilluar një bimë që mund të metabolizojë katër ndotës kryesorë të ajrit të brendshëm, duke përfshirë formaldehidin dhe toluenin, dhe gjithashtu mund të thithë disa përbërje organike të paqëndrueshme.

Megjithatë, shkencëtarët nuk u ndalën me kaq, ata eksperimentuan edhe me mikroorganizma që jetojnë në rrënjët e bimës. Ata futën gjene nga bakteret ekstremofile, të cilat lulëzojnë në mjedise të ashpra duke konsumuar kimikate toksike. Ky ndryshim rriti ndjeshëm kapacitetin e uzinës për të metabolizuar ndotësit.

Megjithatë, për të shmangur fatkeqësinë, shkencëtarët kanë shmangur eksperimentimin në pjesë të gjenomit që mund të përmirësojnë mbijetesën e bimës në natyrë.

“Nuk po i japim uzinës avantazh selektiv. “Ne nuk po e bëjmë atë të rritet më shpejt, ne nuk po e bëjmë atë më rezistent ndaj pesticideve apo prekjes së ndonjë prej tyre,” shtoi Torbay.

Tani kompania është e fokusuar në modifikimin e llojeve të tjera të bimëve për t’iu përshtatur shijeve të ndryshme. Ata po punojnë gjithashtu për uljen e çmimit të barit, i cili aktualisht kushton 179 dollarë.

Redaksia
By Redaksia 23 Nëntor, 2022 20:37