Një spital në Francë po teston një robot që do të ndihmojë të moshuarit

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 7 Shkurt, 2024 20:08

Një spital në Francë po teston një robot që do të ndihmojë të moshuarit

Zhvilluar nga ekipi skocez i AI nga Universiteti Heriot-Watt në Edinburgh, robotët e kujdesit shëndetësor kryejnë detyra rutinë dhe ndërveprojnë me pacientët e moshuar.

Robotët ishin pjesë e një prove në Robotariumin Kombëtar të Universitetit Heriot-Watt dhe eksperimentet u bënë të mundura nga zhvillimi i teknologjisë së modelit gjuhësor në shkallë të gjerë që u tregon robotëve se si të kenë biseda të natyrshme dhe të rrjedhshme.

Rezultatet tregojnë se robotët mund të përfshihen në ndërveprime sociale duke përshëndetur pacientët, duke iu përgjigjur pyetjeve dhe duke ofruar udhëzime, si dhe duke ndihmuar anëtarët e stafit njerëzor në punën e tyre. Përveç kësaj, ata mund të flasin me shumë njerëz në të njëjtën kohë, duke ndjekur dialogun midis disa individëve.

– Perspektiva që robotët të punojnë pa probleme me stafin e spitalit për të përmirësuar përvojën e pacientit është tani më afër realitetit. Provat fillestare në spital treguan aftësinë e robotit për të folur në mënyrë efektive me pacientët. Ne besojmë se ky projekt do të shënojë një moment historik të rëndësishëm në zhvillimin e robotikës interaktive dhe ne jemi krenarë për arritjet e tij, duke njohur njëkohësisht sfidat emocionuese që na presin – shpjegon Oliver Lemon, profesor i inteligjencës artificiale dhe një nga drejtuesit në Robotariumin Kombëtar.

Gjatë testimit, robotët kryen detyra të thjeshta dhe të përsëritura, të cilat ndihmuan në reduktimin e kontaktit fizik midis mjekëve dhe pacientëve. Reagimet nga testimi tregojnë se përdorimi i një roboti të tillë mund të zvogëlojë rrezikun e transmetimit të infeksionit duke rritur produktivitetin e infermierëve dhe mjekëve.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 7 Shkurt, 2024 20:08

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare