Një vit pas njoftimit, nuk ka asnjë shpresë për rishikimin e listës pozitive të barnave

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 26 Maj, 2023 21:30

Një vit pas njoftimit, nuk ka asnjë shpresë për rishikimin e listës pozitive të barnave

Pas një viti njoftimesh dhe premtimesh, pacientët ende presin të marrin terapi moderne me recetë. Edhe pas dy dekadash nuk është bërë asgjë për rishikimin e listës pozitive të barnave, e cila është prioritet i çdo ministri të shëndetësisë, por është gjithmonë larg realizimit. Vitin e kaluar, Bekim Sali u ngrit për zgjidhjen e këtij problemi dhe dha parashikime dhe rezultati përfundoi vetëm me propozimin për një rregullore sipas të cilit do të futen barnat e reja. Ministri aktual Fatmir Mexhiti thotë se do të ketë një përditësim më të shpejtë të listës pozitive, por ende nuk ka formuar një komision që do të vendosë se çfarë do të ndodhë, përcjell FLAKA.

“Në lidhje me listën pozitive, një risi domethënëse në këtë fushë është miratimi i Rregullores së re për vendosjen e një bari në listën pozitive, e cila bazohet në praktikat moderne evropiane në këtë fushë. Kompanitë farmaceutike pritet të shfaqin interes për paraqitjen e kërkesave, sipas procedurës së rregulluar dhe në përputhje me kriteret për vendosjen e një bari në listën pozitive. Duke qenë se bëhet fjalë për një dokumentacion më të gjerë që aktualisht po e përgatisin vetë kompanitë, presim që aplikimet të arrijnë në periudhën në vijim”, thonë nga Ministria e Shëndetësisë.

E ndërsa autoritetet e njoftojnë si prioritet prej vitesh, ka një kategori pacientësh që nuk kanë terapi në dispozicion në listën pozitive dhe sëmundja mund të përparojë pa trajtimin adekuat. Njerëzit me hepatit B po kërkojnë ilaçe jashtë vendit.

“Këta pacientë ia dalin në çdo mënyrë që dinë. Ato burojnë nga jashtë, por ne e dimë se kjo nuk është zgjidhja. Është një ministër i ri i shëndetësisë dhe duhet të na telefonojnë dhe të shohim se si do të shkojë ky proces”, thotë Millan Mishkoviq, kryetar i shoqatës Hepar.

Pacientët trajtohen me terapi të vjetër dhe shumica e diagnozave kërkojnë disa barna në vend të një pilule me shumë komponentë.

Dilema mbetet – nëse është dashur 1 vit për të përgatitur rregulloren, edhe sa vite do të duhen për të rishikuar listën pozitive. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 26 Maj, 2023 21:30