Njerëzit me mungesë të vitaminës D kanë një fotografi më serioze të Covid-it

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 20 Qershor, 2022 19:54

Njerëzit me mungesë të vitaminës D kanë një fotografi më serioze të Covid-it

Shkencëtarët izraelitë kanë zbuluar se ka dallime domethënëse në shanset e zhvillimit të pasojave serioze të Covid-19, duke krahasuar pacientët që kishin mjaftueshëm vitaminë D përpara se të infektoheshin me ata që kishin mungesë të vitaminës D kur u infektuan. Një punim shkencor i botuar në revistën PLOS One zbuloi se gjysma e njerëzve që kishin mungesë të vitaminës D përpara se të infektoheshin me Covid-19 zhvilluan një formë më të rëndë të sëmundjes, krahasuar me më pak se 10 përqind të njerëzve që ishin më të rëndë. niveli i vitaminës në gjak. Vitamina D ka qenë prej kohësh e njohur si jetike për shëndetin e kockave, por roli i saj në mbrojtjen kundër koronavirusit ka qenë më pak i njohur.

Hulumtimi i fundit është i pari që shqyrton nivelet e vitaminës D tek individët përpara se të infektohen me Covid-19. “Ne gjetëm dallime të mahnitshme dhe të habitshme në shanset tuaja për t’u bërë një pacient me simptoma të rënda kur keni mungesë të vitaminës D në krahasim me kur një person ka nivele të mjaftueshme të kësaj vitamine,” tha Dr. Amiel Droer, autor i studimit dhe një mjek. në Qendrën Mjekësore Galilee në Naharia, Izrael.

Megjithatë, kërkimet nuk vërtetojnë se vitamina D mbron nga koronavirusi dhe nuk është një justifikim për të shmangur vaksinat dhe për të marrë vitamina.

Sipas Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 20 Qershor, 2022 19:54