Njihuni me 50 ndërtesat më të larta në botë deri në vitin 2023 | VIDEO

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 31 Janar, 2024 23:07

Njihuni me 50 ndërtesat më të larta në botë deri në vitin 2023 | VIDEO

Për gati gjysmë shekulli, nga viti 1931 deri në vitin 1972, Empire State Building këmbë mbajti titullin e ndërtesës më të lartë në botë.

Që atëherë, bota ka bërë një rrugë të gjatë – në renditjen e strukturave artificiale më të larta të sotme, Empire State Building nuk hyn as në top 40 rrokaqejt më të mëdha në botë.

Historikisht, struktura më e lartë në botë e krijuar nga njeriu ishte Piramida e Madhe e Gizës në Egjipt, e cila mbajti pozicionin për mbi 3800 vjet deri në ndërtimin e Katedrales Lincoln në 1311.

Në Francë, Katedralja e Strasburgut, e përfunduar në 1439, ishte më e larta në botë deri në vitin 1874. Rrokaqielli i parë u krijua në Çikago me lartësi (42.1 metra) në vitin 1885.

Shtetet e Bashkuara do të mbanin pozicionin e ndërtesës më të lartë në botë gjatë gjithë shekullit të 20-të deri në vitin 1998 kur përfundoi ndërtimi i Kullave Petronas. Që atëherë, Taipei në 2004 dhe Burj Khalifa në 2010 mbabin titullin.

Që nga fillimi i shekullit të 21-të, Lindja e Mesme, Kina dhe Azia Juglindore kanë përjetuar lulëzim në ndërtimin e rrokaqiejve.

Këshilli për Ndërtesat e Larta dhe Habitatin Urban ka zhvilluar sistemin e tij për klasifikimin e ndërtesave të larta, duke deklaruar se Burj Khalifa 828 metra e lartë është ndërtesa më e lartë në botë.

Kjo listë e ndërtesave më të larta përfshin rrokaqiejt me dysheme të vazhdueshme të banimit dhe të paktën 350 metra. Strukturat jo-ndërtuese, si kullat, nuk përfshihen.

Cilat janë 50 ndërtesat më të larta në botë?

Elite Residence, Dubai e lartë 380.5 metra.

Empire State Building, New York e lartë 381 metra.

Burj Mohammed Bin Rashid, Abu Dhabi e lartë 381.2 metra.

Nanning Logan Century One, Nanning e lartë 381.3 metra.

Eton Place Dalian Tower One, Dalian  e lartë 383.2 metra.

Shun Hing Square, Shenzhen e lartë 384 metra.

PIF Tower, Riyadh e lartë 385 metra.

30 Hudson Yards, New York City e lartë 387.1 metra.

Shum Yip Upperhills Tower One, Shenzhen e lartë 388.1 metra.

CITIC Plaza, Guangzhou e lartë 390.2 metra.

Marina, Dubai e lartë 392.4 metra.

China Resources Tower, Shenzhen e lartë 392.5 metra

Guiyang International Financial Center T1 e lartë 401 metra

Guangxi China Resources Tower e lartë 402.7 metra

LCT The Sharp Landmark Tower, Busan e lartë 411.6 metra

Two International Finance Centre, Hong-Konge e lartë 412 metra

Al Hamra Tower, Kuwait e lartë 412.6 metra

Princess Tower, Dubai e lartë 413.4 metra

Jin Mao Tower, Shangai e lartë 420.5 metra

Minying International Trade Center T2, Dongguan e lartë 422.6 metra

Trump International Hotel & Tower e lartë 423.2 metra

Marina 101, Dubai e lartë 425 metra

Park Avenue, New York City e lartë 425.7 metra

One Vanderbilt Avenue, New York City e lartë 427 metra

West 57th Street, New York City e lartë 435.3 metra

Guangzhou International Finance Center e lartë 438.6 metra

KK100 e lartë 441.8 metra

Willis Tower e lartë 442.1 metra

Wuhan Center Tower lartësia 443 metra

The Exchange 106 lartësia 445.1 metra

Zifeng Tower lartësia 450 metra

Suzhou IFS lartësia 450 metra

Petronas Twin Tower 2 lartësia 451.1 metra

Petronas Twin Tower 1 lartësia 451.9 metra

Changsha IFS Tower T1 lartësia 452.1 metra

Vincom Landmark 81 lartësia 461.3 metra

Lakhta Center lartësia 462 metra

Central Park Tower lartësia 472.4 metra

International Commerce Centre lartësia  484 metra

Shanghai World Financial Center lartësia 492 metra

TAIPEI 101 lartësia 508 metra

CITIC Tower lartësia 527.7 metra

Tianjin CTF Finance Centre lartësia 530 metra

Guangzhou CTF Finance Center e lartë 530 metra

One World Trade Center e lartë 541.3 metra

Lotte World Tower e lartë 544.5 metra

Ping An Finance Center lartësia 599 metra

Makkah Royal Clock Tower, the tallest building with a clock face in the world e lartë 601 metra

Shanghai Tower, the tallest twisted building in the world lartësia 632 metra

Burj Khalifa, Dubai lartësia 828 metra.

Për më tepër, ato në vende me popullsi të dendur veprojnë si pikë referimi.

Prandaj edhe ndër kullat më të larta në botë, dikur ishte SHBA ndërsa sot gati gjysma e tyre (9) ndodhet në Kinë, shumica të ndërtuara gjatë viteve të fundit.

Asnjë nga 15 kullat më të larta për vitin 2023 nuk ndodhet në Europë.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 31 Janar, 2024 23:07

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare