Non-paperi, ja për çfarë ranë dakord në takimin në Berlin Dimitrov, Osmani dhe Zaharieva

Desk
By Desk November 9, 2020 21:23

Non-paperi, ja për çfarë ranë dakord në takimin në Berlin Dimitrov, Osmani dhe Zaharieva

Gazetari austriak Christian Ferdinand Wehrschütz publikoi non-paperin, ku janë dakord në një takim në Berlin Ministrat Nikolla Dimitrov, Bujar Osmani dhe Ekaterina Zaharieva javën e kaluar, përcjell FLAKA.

Dokumenti thotë se Bullgaria do të miratojë kornizën negociuese për Maqedoninë dhe do të pranojë të mbajë konferencën e parë ndërqeveritare.

Maqedonia, përpara anëtarëve të unionit dhe para se institucionet evropiane të deklarojnë zyrtarisht se emri i shkurtër, Maqedonia e Veriut i referohet ekskluzivisht entitetit politik Republika e Maqedonisë së Veriut.

Siç është shkruar në non-paper të rënë dakord në Berlin, Bullgaria rezervon të drejtën, në një deklaratë të njëanshme që do të jetë një aneks i kornizës negociuese, të deklarojë se maqedonishtja do të thotë maqedonisht në përputhje me Kushtetutën e Maqedonisë së Veriut.

Maqedonia është e gatshme të deklarojë zyrtarisht se gjuha maqedonase është kodifikuar në vitin 1945.

Ja çfarë vijon më tej në non-paper:

-Bullgaria dhe Maqedonia riafirmojnë gatishmërinë e tyre për të intensifikuar bashkëpunimin e tyre të ngushtë dypalësh në bazë të Marrëveshjes të Miqësisë, Fqinjësisë së Mirë dhe Bashkëpunimit, me theks të veçantë në punën e Komisionit të Përbashkët Ekspert multidisiplinar për Çështje Historike dhe Edukative, i cili duhet të intensifikohet dhe të bëhet më shumë, duke përfshirë edhe publikimin e rezultateve të arritura. Gjermania shpreh gatishmërinë e saj për të mbështetur punën e Komisionit duke ndarë praktikat më të mira për metodat e punës.

-Bullgaria dhe Maqedonia do të ratifikojnë zyrtarisht nenin 11 të Marrëveshjes të Miqësisë, Fqinjësisë së Mirë dhe Bashkëpunimit, duke përfshirë çështjet e pakicave, dhe përsëri do të marrin përsipër të marrin masa efektive për të parandaluar propagandën e paqëllimshme nga institucionet dhe agjencitë dhe për të dekurajuar aktivitetet e subjekteve private të synuara për të nxitur dhunë, urrejtje dhe aktivitete të tjera të ngjashme që mund të jenë të dëmshme për marrëdhëniet e tyre.

-Bulgaria, Maqedonia dhe Gjermania theksojnë rëndësinë e lidhjes dhe infrastrukturës, veçanërisht hekurudhën dhe lidhjen rrugore që kalon nga Durrësi përmes Shkupit në Sofje dhe Varna. Ata do të mbështesin përparësitë e Korridorit VIII sipas Planit Ekonomik dhe të Investimeve të Komisionit të BE për Ballkanin Perëndimor.

-Bullgaria dhe Maqedonia bien dakord mbi rëndësinë e nxitjes së marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë në të gjitha nivelet, përfshirë përmes shkëmbimeve të të rinjve, dhe po konsiderojnë nisjen e një projekti të përbashkët për shkëmbimin e të rinjve, ndërsa së bashku eksplorojnë fusha të mëtejshme të mundshme për bashkëpunim për të nxitur mirëkuptimin e ndërsjellë dhe intensifikimin e kontakteve dypalëshe, përfshirë projektet e shkëmbimit të mediave dhe binjakëzimin e qyteteve.

-Bulgaria, Maqedonia dhe Gjermania mbeten të shqetësuara për situatën e vështirë të shkaktuar nga pandemia, duke theksuar se bashkëpunimi i ngushtë midis fqinjëve brenda BE-së dhe BE-së me Ballkanin Perëndimor është thelbësor për të kapërcyer bashkërisht krizën që kërcënon prosperitetin tonë, kohezionin social dhe stabilitetit. FLAKA

Linku i publikimit të non-paper nga gazetari austriak:
https://www.facebook.com/christianferdinand.wehrschutz/

Desk
By Desk November 9, 2020 21:23