Objektet afër kampusit “Shën Kirili dhe Metodi”, të lëna në harresë

Desk
By Desk November 3, 2020 19:34

Objektet afër kampusit “Shën Kirili dhe Metodi”, të lëna në harresë

Dy ndërtesat në rrethin e Shën Kirili dhe Metodi, nuk do të përfundojë së shpejti. Askush nga autoritetet nuk e di se kur do të vazhdojë ndërtimi i tyre. Të dy objektet janë ndërtuar rreth 15 për qind nga ajo që ishte planifikuar.

Për një vit e gjysmë karabinat janë boshe, në oborrin e Universitetit Shën Kirili dhe Metodi. Këtu duhet të kishte dy fakultete të reja – për edukimin fizik dhe shkenca informatike. Ata supozohej të ndërtoheshin në stilin barok, nga kompania Beton nga Shtipi, por kompania është në falimentim”-tha Igor Stefanovski, gazetar.

Të dy fakultetet nuk do të përfundohen as këtë vit. Kështu do të duket hyrja e Universitetit edhe për një kohë, sepse asnjë tullë e vetme nuk do të zhvendoset këtu. Alsat pyeti dy herë Ministrinë e Arsimit, se çfarë pritet, që të vazhdojë ndërtimi i këtyre dy fakulteteve. Përgjigja e parë ishte se priten para nga Ministria e Financave, dhe tani që ndërtimi do të varet nga fakti, nëse do të ketë para në buxhetin e vitit 2021.

Ministria e Arsimit:

“Në varësi të Buxhetit për vitin 2021, që do të miratohet, do të përcaktohet dinamika për realizimin e investimeve kapitale”

Në terren ka mbetur një pjesë e makinerive të ndërtimit. Për shkak të kësaj, hyrja kryesore e Universitetit nuk po funksionon për të pestin vit, dhe studentët mund të arrijnë në kampus vetëm nga hyrja anësore. Në tabelën e ndërtuesit ende thotë se ndërton “Beton – Shtip”, një kompani që në vitin 2015 fitoi një tender prej 20 milion eurosh për të dy fakultetet. Ajo u pagua vetëm për atë që ndërtoi, pohoi ish-Ministri i Arsimit, Arbër Ademi. Objekti FINKI-t është i ndërtuar vetëm 14%, ndërsa fakulteti sportiv 16%. Pesë vite më parë, brezi i gjelbër në kampusin e Universitetit Kirili e Metodi u hoq, dhe sot, në vend të ndërtesave të reja dhe kushteve për studentët e sportit dhe informatikës, ky imazh i priti qytetarët akademik, në njërin nga Universitetet më të vjetër në Maqedoni./Alsat

 

Desk
By Desk November 3, 2020 19:34