Oda Ekonomike propozon të rritet akciza për derivatet e naftës

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka April 9, 2020 21:48

Oda Ekonomike propozon të rritet akciza për derivatet e naftës

Për të rritur akcizën për benzinë ​​dhe Eurodiesel me dy denarë, ndërsa akciza për karburant shtesë duhet të barazohet me akcizën për naftë. Këto janë disa nga propozimet e Odës Ekonomike të Maqedonisë si një paketë zgjidhjesh për trajtimin e problemeve ekonomike që janë rezultat i koronavirusit, përcjell FLAKA.

 “Me masat e propozuara, mesatarisht në buxhetin e shtetit, në bazë të akcizave dhe TVSH-së nga shitja e derivateve të naftës, në baza mujore do të mblidheshin fonde më të mëdha për 3.8 milion euro, ose 46.2 milion euro në vit”, thanë nga Oda Ekonomike e Maqedonisë.

Komisioni Rregullator i Energjisë beson se barazimi i akcizës të ekstra derivatit të lehtë dhe naftës do të parandalojë abuzimet që tani po dëmtojnë buxhetin, por edhe dëmtimet mjedisore.

“Me qëllim të barazimit të akcizës në ekstra derivatit të lehtë me naftë, KRRE duke marrë parasysh të dhënat, por edhe një numër të madh të raporteve të abuzimit të EL i cili ndonjëherë përdoret si karburant dizel dhe akciza është shumë e ulët dhe kështu zvogëlon të ardhurat buxhetore në vend dhe kështu dëmtojmë të gjithë qytetarët, ne mbështesin absolutisht këtë masë duke marrë parasysh ndikimin mjedisor që karburanti EL është me cilësi shumë më të dobët se nafta. Ne nuk kemi autorizimin për të rritur akcizat për benzinë ​​dhe naftë. Është përgjegjësi e Ministrisë së Financave, por është e qartë se kemi një rënie drastike të të ardhurave buxhetore në lidhje me akcizat dhe benzinë ​​dhe naftë sepse konsumi i këtyre derivateve është zvogëluar jashtëzakonisht shumë”, tha Marko Bislimovski nga KRRE.

Makpetrol thotë se në disa raste ata u kanë drejtuar qeverive aktuale dhe të mëparshme lidhur me abuzimet me karburantin shtesë të lehtë. Ata theksojnë se ato janë bërë sepse akciza në këtë energji është 9 denarë më e ulët se akciza në naftë – dhe për këtë arsye ka abuzim masiv, pra EL përdoret si lëndë djegëse që nuk lejohet me ligj. Përveç kësaj, Makpetrol thekson se ata janë dakord me propozimin për të rritur akcizën për derivatet e naftës.

“Duke pasur parasysh që çmimet e derivateve në periudhën e fundit janë ulur për më shumë se 20 denarë, si dhe se Maqedonia në rajon dhe brenda BE ka taksën më të ulët të akcizës, dhe vendi është në një situatë kur shitjet e derivateve të naftës janë ulur në mënyrë drastike në krahasim me vitin e kaluar, është e qartë se kjo do të zvogëlojë ndjeshëm të ardhurat buxhetore dhe për këtë arsye ne besojmë se një propozim i tillë nga oda është e justifikuar”, thonë nga Makpetrol.

Oda Ekonomike kërkon gjithashtu riaktivizimin e tubacionit të produktit Shkup-Selanik, pasi vendi është një nga të paktët që nuk ka përdorur një tubacion prodhimi që prej vitit 2013. Sipas Makpetrol, ky propozim është i pranueshëm për ta, çmimi i naftë do të zvogëlohet – sepse kostot për transportin e naftë do të zvogëlohen, por duhet të kihet parasysh se puna e një numri transportuesish gjithashtu do të zvogëlohet. Por nga ana tjetër, furnizimi do të jetë më i sigurt. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka April 9, 2020 21:48