Oda Ekonomike: Të vendosen rregulla në shitjen e dezinfektuesve

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka April 8, 2020 22:48

Oda Ekonomike: Të vendosen rregulla në shitjen e dezinfektuesve

Në këtë situatë emergjente, kur po zhvillohet një betejë e madhe për shëndetin dhe jetën e qytetarëve, duhet të ndërmerren të gjitha hapat e mundshëm për t’i mbrojtur ata. Prandaj, duhet të sigurohet zbatimi i rreptë i dispozitave ligjore në lidhje me shitjen e produkteve biocidale në treg (dezinfektues për duar, sipërfaqe dhe dysheme). Kjo është veçanërisht e rëndësishme në kushtet aktuale të përdorimit të tyre të madh, thonë nga Oda Ekonomike e Maqedonisë, përcjell FLAKA.

“Sipas rregullores, çdo furnizues me qëllim të vendosjes së dezinfektuesve në treg duhet të ketë një leje, pra një vendim për vendosjen në treg të produkteve biocidale, të lëshuara nga Ministria e Shëndetësisë. Për të ditur saktësisht se cili produkt është aprovuar, institucionet kompetente duhet të azhurnojnë informacionin në uebfaqen e duhur (www.hemikalii.gov.mk) sa më shpejt që të jetë e mundur duke publikuar vetëm zgjidhjet e vlefshme nga Ministria e Shëndetësisë. Në të njëjtën kohë, të gjithë pjesëmarrësit në zinxhirin e shpërndarjes duhet të informohen, si dhe të gjitha institucionet shtetërore, për cilat produkte biocidë, pra dezinfektues që mund të kenë në dyqan ose mund të blihen direkt, në mënyrë që përdoruesit të mos mashtrohen. Pastaj, puna e shërbimeve të inspektimit do të lehtësohet për të parandaluar komisionimin e dezinfektuesve që nuk janë dhënë aprovim nga Ministria e Shëndetësisë”, kërkon Oda ekonomike.

Ata shtojnë se kjo do të thotë se në të vërtetë insistojnë në zbatimin e rreptë të Ligjit për kimikate, Ligjin për tregti dhe Ligjin për pronësinë industriale. Vetëm në këtë mënyrë do të shmangen të gjitha rreziqet dhe çdo efekt anësor në shëndetin e popullatës në lidhje me përdorimin e dezinfektuesve. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka April 8, 2020 22:48