“Ora e Tokës 2020”, festë globale për planetin në botën virtuale

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka March 27, 2020 23:02

“Ora e Tokës 2020”, festë globale për planetin në botën virtuale

“Të qëndrojmë të lidhur si një komunitet duke kërkuar mënyra pozitive me të cilat njerëzit mund të kontribuojnë tani është më e rëndësishme se kurrë, pasi bota po lufton me krizën COVID-19”, tha Ledger.

Pandemia e koronavirusit apo COVID-19 mund të ketë vjedhur madhështinë nga ngjarja e Orës së Tokës këtë vit, por nuk ka lagur shpirtrat e miliona dashamirësve të natyrës në 180 vende, të cilët janë vënë në veprim për ta shënuar atë të shtunën, por kësaj radhe ndryshe.

Ngjarja që ka angazhuar njerëzit duke ngritur vetëdijen për tokën dhe mjedisin gjatë 12 viteve të fundit do të shënohet në vitin 2020 me njerëz që marrin pjesë në internet nga shtëpitë e tyre për të treguar mbështetje për planetin.

E inicuar nga Fondi World-Wide (WWF), një organizatë jo-qeveritare ndërkombëtare që punon në fushën e ruajtjes së jetës së egër dhe mjedisit, si një ngjarje simbolike për të fikur dritat në Sidnej në vitin 2007 është shndërruar në një katalizator kryesor në promovimin e lëvizjes së mbrojtjes mjedisore. Ajo ka çuar në ndryshime legjislative në shumë vende përmes ndikimit të njerëzve të thjeshtë.

Çdo vit të shtunën e fundit të marsit, njerëzit në të gjithë botën fikin dritat për të treguar mbështetjen e tyre ndaj planetit.

Duke folur për Anadolu Agency, Jasmine Ledger, koordinatore e fushatës Ora e Tokës në organizatën WWF të Australisë, tha se ngjarja ishte konceptuar për të nxitur debate rreth asaj që individët mund të bëjnë për të ndihmuar në adresimin e sfidave mjedisore, në një kohë kur ende ka skepticizëm dhe mohim për çështjet e ndryshimeve klimatike.

“Fikja e dritave u zgjodh pasi është një opsion dhe veprim i lehtë dhe i arritshëm që pothuajse të gjithë mund ta bëjnë”, tha ajo.

Përveç fikjes, njerëzit shprehin në mënyrë simbolike një angazhim për kauzën.

“Ndryshimet klimatike shkaktojnë humbje të biodiversitetit, përfshirë humbjen e peizazheve nga thatësira, ngrohjen e oqeaneve, zbardhjen e koraleve dhe humbjen e ushqimit. Po kështu, humbja e biodiversitetit përkeqëson ndikimet e ndryshimeve klimatike”, tha koordinatorja e WWF-së. Ajo shtoi se ndryshimet klimatike dhe humbja e biodiversitetit ishin dy kërcënime serioze me të cilat përballet bota.

Ledger theksoi se nëse kërcënimet e tanishme për mjedisin vazhdojnë me të njëjtin ritëm, jeta do të zhdukej, pasi të gjithë kemi nevojë për ajrin, ujin dhe ushqimet. Ajo sugjeroi se njerëzit duhet të ndërmarrin hapat e nevojshëm për të ndaluar kërcënimet ndaj klimës dhe biodiversitetit.

Por, si shumë ngjarje të tjera që lidhen me sportin, kulturën dhe ekonominë, COVID-19 ka ndikuar edhe në lëvizjen e Orës së Tokës gjithashtu.

– Rrjedha e drejtpërdrejt dixhitale e rregulluar

Duke kuptuar që shumica e njerëzve në të gjithë globin janë nën një bllokim ose në vetë-karantinë, ekipi organizativ i Orës së Tokës u bëri thirrje njerëzve që të shënonin ngjarjen në botën virtuale, në vend se të organizonin ngjarje publike për hir të shëndetit dhe sigurisë.

Ledger tha se vullnetarët dhe njerëzit në të gjithë botën do të vëzhgojnë ngjarjen në botën dixhitale nga shtëpitë e tyre.

“Në Australi, ne do të prezantojmë një transmetim dixhital të drejtpërdrejt. Do të ketë shfaqje nga muzikantë, komedianë dhe të ftuar të tjerë të veçantë nga shtëpitë e tyre në platformat dixhitale. Njerëz nga e gjithë bota mund të kyçen në Orën e Tokës drejtpërdrejt në orën 20:30 sipas kohës së Australisë Lindore (AEDT) që korrespondon me orën 09:30 sipas kohës së Evropës Qendrore.

Edhe pse ngjarjet publike janë anuluar, ajo tha se vendet ikonike në Australi si Ura Harbour në Sidnej, Shtëpia e Operas në Sidnej, Parku i Lodrave, Rrotulluesi në Brisbane, Rrotulluesi Ylli i Melburnit dhe Kulla Bell në Perth do të fikin dritat e tyre.

Ngjarja #EarthHourLive mund të ndiqet në “YouTube”, “Facebook” dhe “Instagram” të WWF Australia dhe në “earthhour.org.au/earth-hour-live”, shtoi ajo.

Ledger tha se të qëndrosh në shtëpi mes frikës së koronavirusit nuk do të thotë të harrosh Orën e Tokës dhe obligimet ndaj planetit. “Të qëndrojmë të lidhur si një komunitet duke kërkuar mënyra pozitive me të cilat njerëzit mund të kontribuojnë tani është më e rëndësishme se kurrë, pasi bota po lufton me krizën COVID-19”, shtoi ajo.

COVID-19 për herë të parë u shfaq në Wuhan të Kinës dhjetorin e kaluar dhe është përhapur në të paktën 167 vende dhe territore të botës.

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka March 27, 2020 23:02