Osmani: Nëse duhet të gjejmë një negociator që është teknik, jo partiak

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka March 27, 2020 22:18

Osmani: Nëse duhet të gjejmë një negociator që është teknik, jo partiak

Zëvendëskryeministri për Çështjet Evropiane Bujar Osmani sonte theksoi nevojën për t’i dhënë fund dallimeve në procesin e bisedimeve midis pozitës dhe opozitës, duke theksuar se detajet teknike do të harmonizoheshin dhe nëse do të ishte e nevojshme të emërohej një negociator teknik, jo-partiak, përcjell FLAKA.

“Një takim liderësh duhet të thirret për të ndalur ndryshimet në procesin e bisedimeve, midis pozitës dhe opozitës. Çështja është nëse do të kemi vullnetin dhe guximin politik për t’i dhënë hua një dorë dhe thënë, pa marrë parasysh sa pikë politike mund të sjellë, apo pikë politike për të hequr, nuk kemi ndonjë axhendë evropiane për t’i përdorur në axhendën tonë të partisë. Nëse ka burra dhe gra në vend që mund të japin hua për një gjë të tillë, unë garantoj një proces të suksesshëm”, tha Osmani.

Ai theksoi në emisionin Euro Focus se aq sa beteja me Kovid-19 i imponon opozitës dhe pozitën për të punuar së bashku, po kështu është edhe procesi i negociatave.

“Aq sa Kovid-19 na shtyn të punojmë së bashku, po kështu është edhe procesi i negociatave. Pra, nëse i përputhen këto detaje teknikisht, do të zbulojmë nëse kemi nevojë për një negociator që është teknik jopartiak. Nuk është problem i pozicioneve, është problem i vullnetit politik”, tha Osmani.

Zëvendëskryeministri tha se pasi u njoftua që një konferencë ndërqeveritare mund të përfundojë, mbahet dhe miratohet në qershor, plani i tij është që të funksionojë si në qershor.

“Tani pyetja do të jetë nëse ndërqeveritare do të jetë në gjendje ta mirëmbajë atë para ose pas zgjedhjeve, do të varet shumë nga mënyra sesi do të zhvillohet epidemia kur të zhvillohen zgjedhjet, por në mënyrë të pavarur, plani im është angazhimi im i parë që jam në Shtabin e Krizave për lufta kundër epidemisë, kjo e fundit është një konsultë e menjëhershme me Brukselin, pasi Këshilli përfundon se shqyrtimi do të vazhdojë aty ku u ndal. Le të jemi në kontakt me Brukselin për të parë se si të organizoj shqyrtimin, në mënyrë që të mund të organizoj grupe shqyrtimi, por edhe një organizatë për të filluar negociatat”, tha Osmani.

Ai tha se sigurisht që dinamika nuk do të ishte e njëjtë me atë përpara pandemisë.

“Unë nuk mund t’i detyroj njerëzit në takime çdo ditë, por ai duhet të përshtatet në disa konferenca video, por tani ne jemi të siguruar. Kemi një vendim për të negociuar, kemi një testament. Unë mendoj se tani me një strategji të mirë do të identifikojmë më të mirat që kemi në administratë, në shoqëri. Unë pres që opozita të jetë një partner serioz në atë zonë dhe kam besim se do të kemi sukses”, tha Zëvendëskryeministri.

Ai tha se po përgatiteshin për negociata sipas modelit të vjetër, por metodologjia e re, siç shpjegoi ai, nuk ndryshoi shumë.

“Ne po përgatitemi për negociata sipas modelit të vjetër, ne zyrtarizojmë grupet e punës, filluam të mbushim intensivisht grupet, bëmë një thirrje publike për interes për ata që nuk janë pjesë e administratës, kemi bërë një listë të shkurtër për të gjithë ata që treguan interes, ne hartografuam ato administrata dhe institucionet tona dhe ne kemi ofruar edhe projekte, kryesisht projekti Norvegjez që na ka mundësuar të angazhojmë njerëzit më të mirë në përgatitjen e atyre grupeve të punës. Ndërkohë kemi një metodologji të re, unë mendoj se nuk ndryshon shumë, përveç që kapitujt janë grupuar në grupime dhe tani duhet të adaptojmë grupet e punës me grupimet, por mendoj se është më shumë çështje teknike sesa diçka që na ndryshon në thelb”, tha Osmani. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka March 27, 2020 22:18