Osmani: Nuk ka arsye për zgjedhje të parakohshme në vjeshtë, por për vendim – shkojmë në BE ose rrimë në dhomën e pritjes

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 26 Maj, 2023 22:38

Osmani: Nuk ka arsye për zgjedhje të parakohshme në vjeshtë, por për vendim – shkojmë në BE ose rrimë në dhomën e pritjes

Sivjet do të hapet një rrugë serioze për Ballkanin Perëndimor, para së gjithash, e nxitur nga nevoja për Ukrainën. Dy grupe do të pastrohen – një që hyn në korsinë e shpejtë dhe një grup i dytë duke pritur për një moment më të mirë. Ose do t’i bashkohemi grupit me Serbinë, Malin e Zi dhe Shqipërinë, ose do të mbetemi në grupin me Bosnje-Hercegovinën dhe Kosovën, të cilat kanë ende çështje të hapura – thotë ministri i Jashtëm, Bujar Osmani, përcjell FLAKA.

Dera e Bashkimit Evropian hapet periodikisht, në momente të caktuara gjeopolitike, dhe procesi nuk ishte i lehtë për asnjë vend, më së paku për ne sepse kishim pengesa dypalëshe, por nuk kemi alternativë dhe prandaj tani kemi një shans serioz për të qenë në grupin e parë të vendeve që do të hyjnë në BE është edhe një vendim historik nëse do të jemi pjesë e këtij grupi, tha ministri i Jashtëm Bujar Osmani në emisionin “360 Gradë” në Alsat.

Sipas tij, është e qartë se për Ukrainën pritet diçka e madhe përsa i përket perspektivës së saj evropiane dhe hapjes së një rruge të shpejtë, por edhe se është e qartë për të gjithë se Brukseli nuk mund të arrijë në Kiev pa kaluar nëpër Ballkanin Perëndimor.

“Mendoni se qeveria e re në Bullgari ishte vetëm produkt i dëshirës së partive politike apo i realizimit të kontekstit se është serioz dhe në udhëkryq?! Pra, një rrugë serioze do të hapet për Ballkanin Perëndimor këtë vit, e nxitur kryesisht nga nevoja për Ukrainën dhe agresionin rus në Ukrainë. Këtu do të jetë pyetja për ne dhe dy grupe do të pastrohen – një hyn në korsinë e shpejtë dhe një grup i dytë duke pritur për një moment më të mirë. Ne ose do të hyjmë në grup me Serbinë, Malin e Zi dhe Shqipërinë ose do të mbetemi në grup me Bosnje-Hercegovinën dhe Kosovën, të cilat kanë ende çështje të hapura”, tha Osmani.

Në pyetjen e një gazetari – pse qytetarët tani duhet të besojnë se nëse bëhen ndryshimet kushtetuese do të ketë vërtet një rrugë të shpejtë për vendin, duke pasur parasysh se sa herë janë tradhtuar më parë nga Bashkimi Evropian, Osmani thotë se kjo dëshmohet në bazë të përvojën dhe se në Bashkimin Evropian derën e hap në mënyrë periodike, në momente të caktuara gjeopolitike.

“Ata që janë gati për momentin hyjnë, ky proces nuk ka qenë i lehtë për asnjë vend, ne po krijojmë konspiracione se kjo është bërë për të qenë e vështirë për ne – po, sepse ka qenë specifike për pengesa bilaterale, por në përgjithësi është një proces i vështirë për të gjitha vendet. Ne nuk kemi alternativë, ndaj nëse të gjitha vlerësimet më të besueshme në Bashkimin Evropian thonë se do të ketë një rrugë të shpejtë për Ballkanin Perëndimor dhe se ka një shans serioz që grupi i parë i vendeve të hyjë në BE, ai do të jetë i yni, të marrim vendimin historik nëse do të qendorjmë në dhomën e pritjes”, thotë Osmani.

Sipas tij, me hapjen e klasterit të parë, rruga e vendit drejt BE-së është e drejtë, ndonëse përgjatë saj do të ketë pengesa të caktuara.

I pyetur se a po shqyrtohet opsioni për zgjedhje të parakohshme në vjeshtë nëse nuk arrijnë shumicën e dy të tretave në Kuvend për ndryshimet kushtetuese, Osmani thotë se nuk ka nevojë për një gjë të tillë, sepse vitin e ardhshëm pasojnë zgjedhje të rregullta. Sipas shefit të diplomacisë, i gjithë fokusi në këtë moment, në vend të zgjedhjeve të parakohshme, duhet të jetë përfundimi i procesit të ndryshimeve kushtetuese, veçanërisht në kushtet e reja kur Bullgaria do të ketë një qeveri të re. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 26 Maj, 2023 22:38

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare