Osmani: Vendimi i komisionit të përbashkët për çështje historike dhe arsimore midis Maqedonisë dhe Bullgarisë është më i qëndrueshmi

Desk
By Desk October 23, 2020 21:17

Osmani: Vendimi i komisionit të përbashkët për çështje historike dhe arsimore midis Maqedonisë dhe Bullgarisë është më i qëndrueshmi

Komisioni i përbashkët për çështje historike dhe arsimore midis Maqedonisë dhe Bullgarisë duhet të mbajë një takim para dhjetorit, i cili do të kompensojë atë që ata humbën gjatë zgjedhjeve si një moment nga pandemia, informoi sonte Ministri i Punëve të Jashtme Bujar Osmani në një intervistë për TV Kanal 5. Ai tha se më parë dhe tani insiston që të ketë një anëtar shqiptar në Komision sepse, sipas tij, kjo është një betejë e përbashkët dhe se angazhimi i përbashkët për këtë çështje do të na afrojë shumë, përcjell FLAKA.

“Këtu është një mundësi për të krijuar afërsi, por edhe për të lënë një trashëgimi që shqiptarët ishin një faktor i rëndësishëm gjatë zgjidhjes së disa çështjeve të rëndësishme. Natyrisht, unë jam duke punuar për atë dhe do të ketë një zgjidhje së shpejti dhe natyrisht që unë i shoh gjërat dhe përcaktoj momentin kur është më mirë të bëhet kështu që të mos dëmtohet procesi”, tha Osmani.

Sipas tij, Komisioni është instrumenti për zgjidhjen e problemit me Bullgarinë dhe se ajo që do të dalë prej saj është zgjidhja më e qëndrueshme.

“Teorikisht, politikanët mund të gjejnë një zgjidhje, por sa të qëndrueshëm janë ata. Sepse ato gjithmonë do të shihen nga një kontekst politik, se ato ishin zgjidhje politike dhe nuk bazoheshin në vëzhgime dhe zgjidhje shkencore, dhe nesër çdokush mund t’i kundërshtojë ato zgjidhje. Dhe kjo është arsyeja pse unë mendoj se është më e qëndrueshmja, zgjidhjet më të forta do të jenë ato që historianët pa ndikimin e politikanëve do t’i bëjnë si konkluzione. Do të doja që këto çështje të përfundonin, të hiqeshin nga agjenda në mënyrë që të mund të vazhdonim negociatat. Do të doja që këto çështje të mos ishin pjesë e diskursit tonë politik. Kjo është arsyeja pse konferenca e parë ndërqeveritare është e rëndësishme për mua, sepse kështu e ndiej se është një segment, një pengesë për diskursin politik ballkanik të diskutimit të çështjeve historike, çështjeve të identitetit, kufijve, etj. dhe për të hyrë në një mënyrë tjetër të funksionimit të shoqërisë, e cila është reforma, mjedisi, sundimi i ligjit dhe gjithçka që parashikon procesin e negociatave”, tha Osmani

Lidhur me deklaratën e liderit të VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, se tashmë është dorëzuar një marrëveshje e ngjashme me atë të Prespës, e cila parashikon ndryshime kushtetuese, Ministri Osmani tha se ai reagoi menjëherë ndaj asaj deklarate.

“Unë thashë se ekzistojnë një sërë idesh nga njëra anë, nga tjetra, nga të gjithë të përfshirë në proces se si të kapërcehen më parë ndryshimet në pritje. Së pari, a ka ndonjë dinamikë për zbatim, a mund të bëhet diçka më shpejt, cila do të ishte ajo dinamikë, çfarë mund të shpejtonte procesin, disa dilema shtesë që kanë lindur ndërkohë, dhe nuk janë pjesë e marrëveshjes si – ndryshimet në lidhje me emrin e ri të shkurtër të vendit, në lidhje me rezolutat e Këshillit të Evropës”, shpjegoi Osmani.

Lidhur me takimin e 10 nëntorit në Sofje dhe nëse ekziston mundësia e një takimi para Procesit të Berlinit, Osmani tha se pyetja nëse do të ketë një takim të mëparshëm varet nga shumë faktorë, përfshirë bisedimet që ata zhvillojnë çdo ditë.

“Ne komunikojmë, unë komunikoj me kolegen time Zaharieva, por të dy ministritë komunikojnë çdo ditë në lidhje me këto ndryshime”, tha Osmani.

Sipas ministrit, problemi me gjuhën maqedonase që kanë bullgarët është në interpretimin e ndryshëm për sa i përket këtij përkufizimi, që do të thotë sipas Kushtetutës së Republikës së Maqedonisë atëherë, tani Republika e Maqedonisë.

“Ka të bëjë me origjinën e gjuhës. Mosmarrëveshja është për pikëpamjen e tyre se konteksti historik i gjenezës gjuhësore duhet të njihet. Sidoqoftë, qëndrimi ynë është që çështja e gjuhës nuk është çështje që rregullohet në marrëdhëniet ndërshtetërore, është çështje që lind nga e drejta e vetëvendosjes dhe vetë-shprehjes së qytetarëve”, tha Osmani. FLAKA

Desk
By Desk October 23, 2020 21:17