Pacientët e parë që morën terapi eksperimentale kundër kancerit – një provë klinike në Britani

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 5 Shkurt, 2024 20:00

Pacientët e parë që morën terapi eksperimentale kundër kancerit – një provë klinike në Britani

Pacientët e parë në Mbretërinë e Bashkuar kanë marrë një terapi eksperimentale të kancerit të bazuar në inxhinierinë inovative të acidit ribonukleik (ARN). Një provë klinike e një trajtimi të ri revolucionar të quajtur terapi mRNA do të testojë efektivitetin e një qasjeje të tillë mjekësore në luftën kundër formave të shumta të kancerit, raporton “Guardian” i Londrës.

Terapia eksperimentale deri më tani është përdorur vetëm tek pacientët në Spitalin Hammersmith në perëndim të Londrës. Qëllimi i provës klinike është të vendosë një vlerësim të sigurisë dhe efektivitetit të terapisë në trajtimin e melanomës, kancerit të gjirit dhe formave të tjera të të ashtuquajturave tumoret e ngurta.

Trajtimi i ri përdor material gjenetik të njohur si ARN mesazher ose mRNA që funksionon duke e bërë sistemin imunitar të pacientit të njohë shënuesit e zakonshëm të tumorit. Qëllimi i trajtimit është të njohë dhe të luftojë qelizat kancerogjene që lëshojnë këta shënues.

“Imunoterapitë e reja të kancerit të bazuara në mRNA ofrojnë një mënyrë për të aktivizuar sistemin imunitar të pacientit për të luftuar kancerin,” shpjegon udhëheqësi i projektit Dr. David Pinato nga King’s College në Londër.

Pinato thotë se kërkimi është ende në fazat e tij të hershme dhe mund të kalojnë vite përpara se trajtimi të bëhet gjerësisht i disponueshëm për pacientët. Por kërkimet e reja kanë hedhur themelet për zhvillimin dhe prezantimin e terapive më pak toksike dhe të sakta kundër kancerit.

“Kjo është e nevojshme që ne të jemi në gjendje të ndryshojmë rrjedhën e sëmundjeve të kancerit”, shtoi Dr.Pinato.

Një numër i madh i vaksinave të reja kundër kancerit kanë hyrë ndërkohë në provat klinike në mbarë botën. Ato ndahen në dy kategori kryesore – imunoterapitë e personalizuara të kancerit, të cilat mbështeten në nxjerrjen e materialit gjenetik të pacientit nga tumoret, dhe imunoterapitë terapeutike të kancerit, siç është terapia mRNA që po testohet në Londër, e cila është përshtatur për një lloj të caktuar malinjiteti.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 5 Shkurt, 2024 20:00

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare