Pacientët me fibrozë cistike me thirrje të re qeverisë për t’u siguruar ilaçin “Trikafta” të gjithëve

Redaksia
By Redaksia 24 Maj, 2023 20:51

Pacientët me fibrozë cistike me thirrje të re qeverisë për t’u siguruar ilaçin “Trikafta” të gjithëve

Ende nuk ka një datë specifike se kur do të marrin ilaçin “Trikafta” pjesa tjetër e pacientëve me fibrozë cistike. Së bashku me 100 shokët e tjerë, 17-vjeçari Andrej Isaeski mezi pret barin, përcjell FLAKA.

“Është shumë e nevojshme që të jemi në gjendje të shoqërohemi, të ecim pa inhalatorë, pa bar dhe të mos varemi nga disa barna dhe terapi venoze, prandaj është një nga barnat më të nevojshme”, thotë Andrej.

Gjimnazisti thotë se kur iu përkeqësua gjendja dhe iu zvogëlua kapaciteti i mushkërive, e ndjente jo vetëm ai, por të gjithë rreth tij.

“Kollitem shumë më tepër, jam më pak aktiv dhe lodhem shumë”, thotë Andrej.

Për shkak të kësaj gjendje, Andrej kalonte 15 ditë në shtratin e spitalit të paktën 3 herë në vit. Tani është në vitin e 3-të të shkollës së mesme dhe sëmundja është konstatuar në moshën 6 muajshe. Shkollimin e deritanishëm e kalon me shumë vështirësi.

“Dhe eshte pak me e veshtire te durosh ato 15 dite, nuk ka shume ngjitje, jemi te kufizuar ne ngjitje, nuk na lene te shkojme ne dyqan qe te mos kapemi ndonje baktere Zoti na ruajt dhe ne duhet të shtrihem në një dhomë brenda katër mureve për ato 15 ditë”, thotë Andrej Isaeski.

Dëshira më e madhe e Andrejt është që të gjithë pacientët me fibrozë cistike të marrin “Trikafta” që të shohin se si është të jetosh normalisht dhe që ai personalisht të vazhdojë universitetin pa probleme dhe të kontribuojë në shoqëri.

“Sapo vjen kura për të gjithë, për ne do të thotë shumë të shohim se si është të jetosh me barkun plot”, thotë gjimnazisti Andrej.

Por sa do ta presin këtë, nuk ka një përgjigje konkrete nga autoritetet. Nuk janë gati as raportet e Komisionit pranë Ministrisë së Shëndetësisë, të cilët pacientët do të kenë prioritet për barnat sipas gjendjes së rënduar.

“Përgatitja e raporteve të Komisionit është në fazën përfundimtare. Një përfaqësues nga Shoqata e Fibrozës Cistike do të marrë pjesë në mbledhjen e radhës që do të mbahet javën e ardhshme”, u përgjigj Ministria e Shëndetësisë.

Pas vdekjes së një pacient me fibrozë cistike 4 muaj më parë, Trikafta kanë marrë 12 persona dhe të gjithë kanë pasur një përmirësim të ndjeshëm në gjendjen e tyre. Në protestën e fundit në fillim të majit morën premtimin nga financierët se qeveria ka siguruar para për 18 pacientë të tjerë dhe 130 të tjerë janë në pritje të ilaçeve, mes tyre edhe Andrej, si dhe fëmijë të tjerë me fibrozë cistike. FLAKA

Redaksia
By Redaksia 24 Maj, 2023 20:51