Pacientët me mbështetje mekanike të zemrës, përveç sëmundjes, vazhdojnë të luftojnë edhe me institucionet

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 26 Maj, 2023 21:25

Pacientët me mbështetje mekanike të zemrës, përveç sëmundjes, vazhdojnë të luftojnë edhe me institucionet

Ndonëse u është premtuar vazhdimisht se do të përjashtohen nga bashkëpagesa, pacientët me mbështetje mekanike të zemrës vazhdojnë të paguajnë shpenzimet e tyre. Shoqata kombëtare “Zemra e guximshme” prej vitesh merr premtime nga të gjithë ministrat, por në praktikë nuk ka asgjë, përcjell FLAKA.

Shoqata thotë se pas përpjekjeve dhe negociatave të gjata, pacientët kanë marrë bateri rezervë, të cilat është dashur të jenë falas, por edhe kanë paguar për to.

Rreth pesëmbëdhjetë pacientë në vend janë të lidhur me një pompë mekanike 24 orë në ditë, në varësi të energjisë, baterive dhe kabllove.

Ata çdo ditë janë të ekspozuar ndaj rreziqeve të rrezikshme për jetën dhe kostot e trajtimit të tyre janë tepër të larta. Apelojnë tek autoritetet që të gjejnë kohë për të përmbushur premtimet e tyre.

Një pjesë e pacientëve me mbështetje mekanike të zemrës janë në pritje të transplantit të zemrës, por nëse gjendet dhuruesi i përshtatshëm, për shkak të specifikës së sëmundjes, shteti duhet të sigurojë transport urgjent të ekspertëve nga jashtë. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 26 Maj, 2023 21:25