Pajtimi qytetarë vetëm përmes agjendës evropiane

Pajtimi qytetarë vetëm përmes agjendës evropiane

Agjenda e reformës evropiane mund të jetë fillimi i pajtimit civil, të shpallur nga Presidenti Stevo Pendarovski, përcjell FLAKA.

Përfshirja e opozitës në proceset e euro-integrimit, mbi të gjitha në axhendën e reformave, mund të jetë hapi i parë në pajtimin. Presidenti i ri Stevo Pendarovski në fjalimin inaugurues tha se pajtimi civil do të jetë një nga prioritetet e tij kryesore.

Analisti politik Petar Arsovski thotë se përfshirja e opozitës mund të fillojë përmes një marrëveshje më serioze dhe gjithëpërfshirëse mbi reformat evropiane, sepse rreth tyre mosmarrëveshje nuk ka.

“Natyrisht, kjo nuk varet vetëm nga Pendarovski, varet nga opozita sa do të jetë gati për të dhe varet se sa shpejt do të fillojë negociatat e Maqedonisë. Nëse Maqedonia nuk do të nisë negociatat shpejt, atëherë opozita do të ketë justifikimin se çmimi i BE nuk do të arrihet dhe do të ketë të drejtë, dmth mund të thotë se nuk ka nevojë për përfshirje politike”, thotë Arsovski.

Megjithatë, pyetja është se si të arrihet pajtimi politik nëse marrim parasysh ndarjen në shoqëri pikërisht në lidhje me Marrëveshjen e Prespës, e cila është kusht për anulimin e integrimeve evropiane.

“Sigurisht, ai do të duhet të punojë pak më shumë me opozitën për marrëveshjen e Prespës, e cila dërgon të gjitha sinjalet që ajo nuk e ka pranuar ende, por kjo është një çështje kohe. Duhet të punojë vazhdimisht dhe duhet të fillojë me një marrëveshje serioze gjithëpërfshirëse politike, kryesisht për reformat evropiane, sepse nuk ka mosmarrëveshje për ato”, tha Arsovski.

Nga ana tjetër, sociologu, profesor Hasan Jashari, thotë se ka tension midis partive politike dhe jo midis qytetarëve. Nëse është e nevojshme, partitë krijojnë ndarje, thotë ai.

“Nuk shoh ndonjë problem midis qytetarëve. Në një mënyrë, biznesi, arsimi, shëndetësia punojnë mirë, por shoh një problem në interes të partive politike. Ata krijojnë mosmarrëveshje dhe mbrojnë interesat e tyre. Sidomos kur është në periudhën e zgjedhjeve, atëherë ata e përdorin atë në fushatat parazgjedhore”, thotë ai.

Në fjalimin inaugurues në Parlament të dielën, Pendarovski tha se nuk ka pothuajse asnjë vend në Evropë që është kaq i vogël dhe ka kaq shumë ndarje.

Ai tha se do t’ia shtallë dorën opozitës për bashkëpunim dhe është i detyruar të mbrojë të drejtat dhe statusin e pakicës politike nga vullneti i mundshëm i shumicës.

Më parë, edhe kryeministri Zoran Zaev folte për pajtim por në fund përfundoi me një amnisti për deputetët e opozitës që votuan për ndryshimet e Kushtetutës. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 14 Maj, 2019 21:54

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.