Paralajmëron Stoltenberg: Kina po ndryshon ekuilibrin e marrëdhënieve globale

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 3 Nëntor, 2021 23:27

Paralajmëron Stoltenberg: Kina po ndryshon ekuilibrin e marrëdhënieve globale

Ndikimi në rritje i Kinës po prish marrëdhëniet në mbarë botën, paralajmëroi sot Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, gjatë një vizite në Kopenhagë.

“Bilanci global i fuqisë po ndryshon, sepse Kina po bëhet një fuqi ushtarake më e madhe dhe më e fortë”, tha Stoltenberg në një takim me kryeministren daneze, Mette Frederiksen.

“Kina po afrohet më shumë me ne. Ne i shohim ata në hapësirën kibernetike, i shohim në hapësirë, i shohim në Afrikë dhe i shohim në Arktik. Dhe ne shohim se si Kina po përpiqet të kontrollojë infrastrukturën kritike këtu në Evropë”, shtoi ai.

“E gjithë kjo ka implikime të sigurisë”, vazhdoi kreu i NATO-s.

Në qershor, aleanca prej 30 anëtarësh forcoi ndjeshëm qëndrimin e saj kolektiv ndaj Kinës, duke thënë se sjellja e Pekinit përfaqësonte “sfida sistemike ndaj rendit ndërkombëtar të bazuar në rregulla”.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 3 Nëntor, 2021 23:27