Paunovski: Po presim zgjidhjet e reja ligjore që të mund të mbyllemi, numrat e lartë nuk vijnë vetëm nga lokalet, por edhe nga ahengje private

Desk
By Desk October 21, 2020 22:39

Paunovski: Po presim zgjidhjet e reja ligjore që të mund të mbyllemi, numrat e lartë nuk vijnë vetëm nga lokalet, por edhe nga ahengje private

Drejtori i Inspektoratit Shtetëror të Tregut, Stojko Paunovski, thotë se inspektorët e tregut janë duke pritur për zgjidhjet e reja ligjore që duhet të votohen nga Parlamenti, në mënyrë që institucionet hotelierike që shkelin protokollet shëndetësore t’i mbyllin ato për 30 ditë, dhe në vend për të vendosur monetare dënimet. Deri atëherë, ata do të duhet të punojnë sipas rregullave të vjetra, pra vetëm për të ngritur padi penale, përcjell FLAKA.

Në pyetjen nëse dikush kur kryen ndonjë vepër do të sanksionohet shprehimisht, sepse ne jemi dëshmitarë se në të kaluarën disa restorante organizionin dasma, por fatkeqësisht pronarët nuk dënohen, Paunovski u përgjigj se këto ditë, derisa Parlamenti të miratojë zgjidhje të reja ligjore ku ata menjëherë do të fillojnë të zbrazin objektet e hotelierisë dhe t’i mbyllin ato, ata do të veprojnë në përputhje me praktikën aktuale, pra ngritjen e padive penale sipas neneve 205 dhe 206 për shkeljen e protokolleve.

Kur u pyetën kur ata do të veprojnë posaçërisht, Punovski u përgjigj se me zgjidhjen aktuale ligjore, Inspektorati nuk ka të drejtë të mbyllë objektet nëse shkelin protokollet.

“Kompetenca jonë e vetme është vetëm të paraqesim padi penale në Prokurorinë Publike, dmth në gjykatën përkatëse. Kjo është arsyeja pse janë miratuar masa më të rrepta ku ne menjëherë mund të mbyllim objektin deri në 30 ditë dhe të vendosim gjoba në vend me urdhër pagesa. Për atë, do të duhet të presim që zgjidhja e duhur ligjore të miratohet në Parlament dhe të publikohet në Gazetën Zyrtare dhe menjëherë në të njëjtën ditë do të veprojmë në përputhje me rregulloret e reja ligjore”, tha Paunovski në konferencën e sotme për shtyp.

Derisa të dilte zgjidhja e re ligjore, Paunovski bëri thirrje që ndërgjegjësimi i qytetarëve të rritet në nivelin më të lartë nëse duam që këto numra të mëdha të njerëzve të infektuar të ulen.

“Asnjë inspektim dhe polici nuk mund të ketë sukses nëse dikush dëshiron të kryejë një vepër penale. Sidoqoftë, ne jemi këtu aq sa mund të parandalojmë, dhe nëse dikush nuk ndëshkohet, nuk di çfarë të bëj tjetër. Është një mungesë ekstreme e ndërgjegjësimit ndaj qytetarëve të tjerë”, tha Paunovski.

Ai theksoi, megjithatë, se numri i lartë i të infektuarve të rinj nuk vijnë vetëm nga restorantet.

“Ata vijnë gjithashtu nga ahengje private në shtëpi familjare, shtëpi, parqe dhe kudo që mund të infektohen”, tha Paunovski.

Në rajonin e Manastirit, Prilepit dhe Resnjës kishte 550 kontrolle, në atë njësi ka 7 kallëzime penale për shkelje të protokolleve. Dy aplikime janë për dasma dhe dy për në ambiente të paregjistruara, si dhe sanksione të tjera. FLAKA

Desk
By Desk October 21, 2020 22:39