Pavarësisht pandemisë, punëdhënësit duhet të paguajnë K-15 deri në fund të vitit

Desk
By Desk 24 Nëntor, 2020 22:12

Pavarësisht pandemisë, punëdhënësit duhet të paguajnë K-15 deri në fund të vitit

Shuma më e ulët që kompanitë duhet të paguajnë për punëtorët e tyre këtë vit pasi paga për regres është rritur në 10,956 denarë. Rritja e K-15 shkaktoi rritjen e pagës mesatare neto në vend pavarësisht krizës së shkaktuar nga Covid-19, përcjell FLAKA.

Në vazhdën e krizës më të madhe ekonomike në dekadën e kaluar, paga mesatare në Maqedoni krahasuar me vitin e kaluar është rritur me gati 8 përqind, ose rreth 2000 denarë. Sipas Entit Shtetëror të Statistikave, paga mesatare në shtator të këtij viti ishte 27,405 denarë, ndërsa në të njëjtin muaj të vitit të kaluar ishte 25,435 denarë.

Punonjësit në sektorin privat deri në fund të këtij viti duhet të marrin pagesën që përcaktohet çdo vit në varësi të vërtetësisë së pagës mesatare neto dhe bruto për punonjës në tre muajt e fundit para datës së pagesës. Shuma minimale llogaritet si të paktën 40 përqind e pagës mesatare neto, dhe maksimumi deri në 40 përqind e pagës mesatare bruto.

Kërkesa është që punonjësit e sektorit privat të punësohen nga i njëjti punëdhënës për të paktën gjashtë muaj në vitin aktual. Sipas të dhënave më të fundit për pagat e Entit Shtetëror të Statistikave, rekursi për vitin 2020 duhet të paguhet nga punëdhënësit midis 10,956 dhe 16,349 denarë. Afati i fundit për ta bërë këtë është 31 Dhjetori, 2020. Kompanitë që nuk paguajnë regresin rrezikojnë të penalizohen.

Personat juridikë që nuk do të bëjnë fitim këtë vit nuk do të duhet të paguajnë K-15 për punonjësit e tyre, por ata që do të bëjnë fitim, sipas ligjit dhe marrëveshjes kolektive duhet të paguajnë K-15 dhe shpenzime të tjera, tha Kryeministri Zoran Zaev, duke apeluar atyre që nuk do të bëjnë fitim, por kanë fuqinë financiare për ta bërë këtë.

Nga ana tjetër, Federata e Sindikatave të Maqedonisë mbeti e mendimit se rekursi duhet të paguhet sepse është një detyrim që vetë punëdhënësit e morën me Marrëveshjen e Përgjithshme Kolektive.

Largimi i punëtorëve me të paga të ulta, por edhe rritja e pagave në shëndetësi, arsim dhe kulturë çuan në një rritje të pagës mesatare në vend me 2 mijë denarë, megjithëse ekonomia në vend është në rënie. FLAKA

Desk
By Desk 24 Nëntor, 2020 22:12