Pendarovski: Lufta në Ukrainë solli një krizë energjetike dhe sfida të sigurisë

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 26 Shtator, 2022 20:47

Pendarovski: Lufta në Ukrainë solli një krizë energjetike dhe sfida të sigurisë

Çështjet e sigurisë kanë qenë gjithmonë një temë e rëndësishme dhe në mënyrë të pashmangshme, çështja më aktuale e sigurisë së sotme është agresioni rus kundër Ukrainës, i cili prishi tektonikisht stabilitetin e kontinentit evropian kur menduam se pas rënies së Murit të Berlinit hymë në një periudhë të paqes dhe stabilitetit afatgjatë.

Këtë e theksoi presidenti Stevo Pendarovski në një video fjalim që hapi Konferencën e 13-të shkencore ndërkombëtare në Strugë “Sfidat arsimore dhe perspektivat e sigurisë”, organizuar me rastin e 45 viteve të arsimit të lartë në fushën e sigurisë, përcjell FLAKA.

“Tashmë në vitin 2014, pas aneksimit të Krimesë, ishte e qartë se kishte sfida të rëndësishme përpara arkitekturës evropiane të sigurisë, por, në realitet, askush nuk priste një agresion të drejtpërdrejtë ushtarak kundër një vendi të pavarur dhe sovran, i cili nuk është parë që nga ajo kohë. fundi i luftës së dytë botërore. Ne dënuam agresionin rus kundër Ukrainës dhe i dhamë mbështetje të plotë popullit ukrainas në mbrojtje të pavarësisë së tij, e cila përfshinte jo vetëm asistencë politike, por edhe konkrete teknike dhe pajisje ushtarake. Krahasuar me kapacitetet dhe madhësinë tonë, ne i përkasim grupit të vendeve që e kanë ndihmuar më shumë Ukrainën në mbrojtjen e saj të drejtë kundër agresionit. Këtë e bëmë jo vetëm për shkak se jemi anëtare të NATO-s, por sepse besojmë në parimet e së drejtës ndërkombëtare, e cila nuk lejon agresion ushtarak nga një shtet kundër tjetrit”, tha Pendarovski.

Sipas tij, lufta në Ukrainë solli një sërë sfidash në shumë fusha me të cilat bota dhe veçanërisht Evropa duhet të përballet. Sfida më e madhe është dhe do të jetë, thotë ai, kriza energjetike, pastaj sfidat e sigurisë nga palët e treta apo të ashtuquajturat. aktorë malinj që dëshirojnë destabilizimin e Ballkanit, por edhe rritjen e inflacionit, dezinformimit dhe retorikës populiste që po përforcohen duke përdorur stanjacionin e dukshëm në integrimin europian të Ballkanit Perëndimor.

“Përsa i përket rrugëtimit tonë drejt Evropës, me kompromiset e mëdha diplomatike që kemi bërë në vitet e fundit, kemi treguar se jemi seriozë në realizimin e qëllimit tonë të dytë strategjik. Si shtet jemi të gatshëm të plotësojmë të gjitha kriteret evropiane dhe në të njëjtën kohë kemi pritshmëri të qarta se puna jonë do të vlerësohet realisht nga Brukseli. E kam fjalën për perspektivat evropiane të rajonit për arsyen e thjeshtë se nuk kam besuar kurrë se stabiliteti afatgjatë i rajonit është i mundur pa u bërë pjesë e projektit të Evropës së Bashkuar. Stagnimi në atë kuptim për të cilin po flas dhe që gjithmonë kam argumentuar se nuk është i mirë për ne, tashmë po mbushet nga palë të treta dhe, për fat të keq, sipas të gjitha hulumtimeve përkatëse, euroskepticizmi është në rritje, si dhe popullariteti i liderëve autokratikë dhe vlerat populiste”, thotë kreu i shtetit.

Ai theksoi se pas agresionit ndaj Ukrainës, për shumëkush është më e qartë se sa e rëndësishme është perspektiva euroatlantike dhe nënvizoi se është jashtëzakonisht e rëndësishme që ky kohezion i forcuar dhe interesi i Bashkimit Evropian në rajon të vazhdojë edhe pas përfundimit. të agresionit rus kundër Ukrainës sa më shpejt të jetë e mundur.

“Pas 21 vitesh pritje për t’u bërë pjesë e Aleancës, jemi të bindur se anëtarësimi në NATO është faktori më i madh stabilizues në rajon dhe më gjerë. Ajo për të cilën do të duhet të punojmë shumë më tepër në periudhën e ardhshme, dhe dua të them edhe institucionet politike edhe ekspertët e sigurisë, janë rreziqet e sigurisë që na sjellin kërcënimet hibride. Mendoj se ne si vend do të kemi nevojë për një përshtatje jashtëzakonisht të shpejtë në këtë temë. Ne kemi nevojë për një sistem të adaptueshëm që do të arrijë shpejt me mënyrat e reja të luftës hibride. Kjo nënkupton investim jo vetëm në mjetet e luftës tradicionale, por edhe në mjetet më të fundit teknologjike digjitale dhe në komunikimet strategjike të nevojshme për rezistencë më të madhe ndaj dezinformatave”, tha presidenti Pendarovski. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 26 Shtator, 2022 20:47

01
Dhj
Sonte në “Rruga drejt”, në Alsat M, në studio me gazetarën Fatlume Dervishi, në pjesën...
01
Dhj
Të gjitha kontrollet kryhen pas raportimeve për bomba dhe përfundimisht konfirmohet konstatimi ynë fillestar –...
01
Dhj
Opozita nuk duhet të kushtëzoj ndryshimet kushtetuese në situate kur vendi ndodhet para sfidave të...