Pendarovski: Ndryshoni metodologjinë, por duam të dimë se kur fillojmë me të vërtetë procesin

Pendarovski: Ndryshoni metodologjinë, por duam të dimë se kur fillojmë me të vërtetë procesin

Për një dekadë e gjysmë ne kemi qenë të gatshëm me të gjitha ekipet, në të 35 kapitujt, të merremi me të gjitha parimet dhe standardet e Bashkimit Evropian. Ne nuk kemi asnjë rezervë për të. Ne e respektojmë vendimin e Presidentit Francez dhe argumentet e tij në Samitin e Tetorit të BE. Ndryshoni metodologjinë, por ne duam të dimë se kur do të ishte dhe me të vërtetë do të fillojë procesi, tha Presidenti Stevo Pendarovski, duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarit përpara një takimi me Presidentin Francez Emmanuel Macron, përcjell FLAKA.

“Ne kemi qenë një vend kandidat për anëtarësim në BE që nga 2005 dhe kemi përgatitur për negociata për 14 vjet. Ekipet tona janë gati. Le të jetë metodologjia e re më e rrepta, ne jemi gati”, tha Pendarovski.

Të martën e ardhshme, tha Pendarovski, ne kemi një mundësi të shkëlqyeshme si shtet për të marrë pjesë në Konferencën e Paqes në Paris dhe të paraqesim argumentet e të dy palëve dhe të dëgjojmë motivet e Presidentit Francez.

“Nga ana jonë, unë synoj të them që qëndrimi ynë është, se nuk kemi asnjë rezervë në lidhje me metodologjinë e re të shpallur. Lëreni të jetë pesë herë më i fortë dhe më i plotë. Ne jemi të gatshëm për të hyrë në një lloj të tillë negociatash dhe nuk kemi asnjë rezervë rreth kthyeshmërisë eventuale të procesit”, tha Pendarovski.

Ne nuk bëjmë reforma për burokratët evropianë, por për qytetarët tanë, dhe ndryshimi i emrit nuk është aseti ynë i vetëm, tha Pendarovski.

“Ata lirisht mund të na japin atë që duan përsëri, por është e rëndësishme të fillojmë sepse ne me të vërtetë dorëzuam gjithçka që na kërkohej në të kaluarën”, tha Pendarovski.

Të mos ketë iluzione, kërkoi Pendarivski, që mund të ekzistojë person në botë që do të shkonte dhe të bindte presidentin francez që të na jepte një datë për negociata.

“Ne jemi një vend i vogël, ne kemi argumente të forta që duhen bërë në atë takim, por le të mos shkojmë shumë larg me pritje, sepse as Amerika dhe as Gjermania nuk mund ta bindin kurrë Presidentin e Francës”, tha Pendarovski.

Franca, vazhdoi ai, tani me largimin e Britanisë, është fuqia e vetme bërthamore në BE dhe një anëtar i përhershëm i Këshillit të Sigurimit dhe ka dy shekuj e gjysmë demokraci, nga e cila ne mësojmë ende sot dhe nuk ka njerëz që dëgjojnë.

“Ajo politikë që u përpunua në samitin e fundit evropian, pa marrë parasysh sa nuk e pëlqejmë, është e qëllimshme dhe plotësisht në përputhje me vërejtjet e tij se shtetet e fundit që u bashkuan me BE nuk ishin në të vërtetë në nivelin e shteteve anëtare të vjetra për sa i përket demokracisë, liritë dhe të drejtat e tjera”, tha Pendarovski. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 8 Nëntor, 2019 21:27

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.