Pensionistët dhe të moshuarit me sfida më të mëdha në gjendjen e krijuar nga koronavirusi

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka April 8, 2020 19:48

Pensionistët dhe të moshuarit me sfida më të mëdha në gjendjen e krijuar nga koronavirusi

Shumë pensionistë përballen me disa sfida për shkak të koronavirusit – si të ruajnë shëndetin, të sigurojnë kujdes mjekësor për sëmundjet kronike, të dalin për të marrë pensionin, të marrin ushqime dhe ilaçe. Kështu thotë, Selver Memeti, kryetari i Shoqatës së Pensionistëve nga Tetova, duke sqaruar situatën se si këto ditë anëtarët e tyre po ballafaqohen me situatën, veçanërisht me rradhët e gjata për të marrë pensionet.

“Ne kërkojmë fjalë për fjalë që pensionistët të respektojnë rekomandimet për parandalimin dhe përhapjen e koronavirusit të Ministrisë së Shëndetësisë dhe Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Sepse si grupi më i rrezikuar për infeksion dhe sëmundje janë edhe më të rrezikshmet për përhapjen e sëmundjes”, thotë Memeti.

Sidoqoftë, ai thotë se problemi i grumbullimit të njerëzve para bankave ka një anë të dytë – kërkon vendosjen e një rendi më të madh nga institucionet kompetente, por edhe nga vetë bankat, sepse jo të gjithë pensionistët janë problematikë, por ka edhe njerëz të tjerë që kontribuojnë në të.

“Në nivelin republike, udhëheqjes së Unionit të Pensionistëve i është kërkuar të sjellë pensionet në shtëpi. Unë personalisht sugjeroj që tani për tani policët dhe rojet e sigurisë të ruajnë rendin nëpër banka dhe posta dhe të mos krijohen rradhë të gjata”, thotë Memeti.

Në objektin e tyre ka një njoftim se klubi dhe Shoqata nuk punojnë dhe u kërkohet pensionistëve që t’i kontaktojnë ata me telefon për ndonjë nevojë.

“Të gjitha aktivitetet në përputhje me kufizimin e lëvizjes janë pezulluar. Ne madje kemi pezulluar edhe kontrollet shëndetësore për eko. Normalisht nuk do të ketë takime dhe ndeshje reviale. Kryetarët e degëve komunikojnë me të gjithë anëtarët përmes telefonit. Ne përpiqemi t’i ndihmojmë ata sa më shumë që të jetë e mundur, nëse dikujt I duhet blerë diçka urgjentisht në dyqan apo farmaci. Kemi një duzinë pensionistësh që janë nën 67 vjeç dhe mund të lëvizin, kështu që ata janë vullnetarë që ndihmojnë në këtë situate”, shpjegon Memeti.

Këto ditë, Shoqata u befasua pozitivisht nga anëtarët e rinj të dy partive politike, të cilët gjithashtu ndihmuan anëtarët e tyre duke sjellë produkte ushqimore dhe higjienike.

“Aktualisht, vetëm një grua po qëndron në shtëpinë e pensionistëve. Pakoja ishte për të, dhe pensionistët e tjerë në shtëpi morën ndihmë nga rinia e partive. Komuna e Tetovës gjithashtu na ndau 250 maska mbrojtëse”, tha Memeti.

Ata u kanë bërë thirrje të gjitha qeverive lokale të dërgojnë ndihmë, pasi shumë pensionistë kanë nevoja të ndryshme. Shoqata e Tetovës ka 13,000 pensionistë.

“Para së gjithash, ka pensionistë me të ardhura të ulëta që mezi mund të përballojnë shpenzimet për ushqimet dhe ilaçet. Gjithashtu kemi njerëz me sëmundje të rënda, të pamundur dhe nga ata që kanl bërë operacione, të cilët kanë nevojë për preparate të ndryshme, ilaçe dhe të ngjashme”, tha Memeti.

Zyra e Shoqatës së Invalidëve të Punës dhe Përfituesit e Pensionit të Invalidëve në Tetovë nuk funksionon fare. Kryetari Gido Bojçeski sqaron se të gjithë anëtarët e tyre janë në grupin më të rrezikuar të njerëzve sipas moshës, por edhe për shkak të sëmundjeve kronike ose aftësisë së kufizuara dhe pengesave për të lëvizur.

“Gjatë gjendjes së jashtëzakonshme, ata kanë të gjithë numrat dhe nëse kanë nevojë urgjente, ata mund të na pyesin. Ne kemi një fond për të ndihmuar ata që janë në gjendje shumë të keqe sociale, që ua japim çdo vit në gusht. Tani shpresojmë ta bëjmë më shpejt, gjithashtu me shpresën se gjendja e jashtëzakonshme do të përfundojë së shpejti”, tha Bojçeski.

Përmes kësaj shoqate, anëtarët kanë mundësinë për të blerë dru zjarri. Në Tetovë, ka rreth 24,000 invalidë pune dhe përfitues të pensionit të invalidëve.

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka April 8, 2020 19:48