Për nëntë muaj, bankat vendase kanë realizuar një fitim total prej 131 milionë euro

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 22 Nëntor, 2022 22:24

Për nëntë muaj, bankat vendase kanë realizuar një fitim total prej 131 milionë euro

Në kohën kur pritet një përgjigje pak më specifike e bankave nëse dhe kur do të fillojë një rritje më e ndjeshme e normave të tyre të interesit, e cila natyrisht është e pashmangshme sidomos tani, pas rritjes së fundit të normës bazë të interesit nga Banka Popullore në nivel prej 4.25 për qind, një tjetër informacion vlen të shënohet për sektorin bankar në vend, përcjell FLAKA.

Banka Popullore sapo ka publikuar të dhënat për fitimet e tyre për tre tremujorët e parë të vitit, të cilat, siç do ta merrni me mend, sërish flasin për rritje të mëtejshme dhe fitime edhe më të larta krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Pra, në nëntëmujorin e parë të vitit, bankat vendase kanë realizuar një fitim total prej 131 milionë euro, krahasuar me pak më shumë se 117 milionë euro të realizuara në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, që do të thotë se kanë fitime totale më të larta me 14 milionë euro.

Si zakonisht, pesë bankat e mëdha, të cilat tani, sidomos pas bashkimit të Bankës së Ohrit me Sparkase banka, në fakt janë “kapitalistët” më të rëndësishëm të bankave, për dallim nga tetë bankat e tjera të mesme dhe të vogla, të cilat realizuan një fitim shumë më të vogël.

Ose, nga gjithsej 13 banka, në tre tremujorët e parë të vitit, pesë bankat e mëdha shënuan një fitim total prej mbi 120 milionë euro, në krahasim me institucionet bankare të mesme dhe të vogla, fitimet totale të të cilave arritën mezi 11 milionë euro së bashku.

Çfarë i shtyn fitimet bankare?

Të ardhurat neto nga interesi janë ende burimi kryesor i të ardhurave bankare, duke arritur në mbi 205 milionë euro në tre tremujorët e këtij viti.

Që do të thotë, sado të ulëta apo të larta të jenë normat e interesit bankar, diferenca midis atyre të kredive dhe depozitave të kursimeve do të jetë gjithmonë mjaft e madhe që bankierët të sigurojnë fitime të shkëlqyera, dhe në këtë mënyrë bonuse solide menaxheriale, si dhe paga për punonjësit e bankave.

Në nëntëmujorin e parë të vitit të kaluar, nga ana tjetër, të ardhurat neto nga interesi ishin në nivelin më pak se 189 milionë euro, që është rreth 17 milionë euro më pak se sivjet. Kjo do të thotë se të ardhurat neto nga interesat janë jo vetëm një burim bujar të ardhurash për bankat, por gjithashtu tregojnë rritje të shkëlqyer nga periudha në periudhë dhe ndërton stabilitetin e fitimeve bankare.

Megjithëse shumë më të ulëta, të ardhurat neto nga komisionet dhe tarifat janë gjithashtu një “pus” solid për tërheqjen e përfitimit bankar. Në nëntë muajt e parë të këtij viti, nga të hyrat neto nga interesi janë realizuar 74.3 milionë euro, krahasuar me 66.7 milionë euro në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Dhe diferencat e kursit të këmbimit nuk janë të ardhura për t’u nënvlerësuar, aq më tepër që ato kanë rritje të shkëlqyer në tre tremujorët e parë të vitit krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, me tetë milionë euro, duke arritur në 21 milionë euro në fund të tetorit të këtij vit.

Dhe, jo shumë keq që bankat mblodhën nga pjesa tjetër e të ardhurave nga aktiviteti, megjithëse duhet pranuar që këtë vit ai burim i dështoi ndjeshëm dhe ishte në vlerën 31 milionë euro, që është më pak me 12 milionë euro krahasuar me vitin e kaluar afër 43 milionë euro.

Nga ana e shpenzimeve, është mirë që bankat vunë re një ulje të kostos që lidhet me kreditë e këqija, pra korrigjimet e vlerës, të cilat nga 49 milionë euro vitin e kaluar, u ulën në më pak se 43 milionë euro këtë vit.

Me rreth katër milionë euro bankat i kanë rritur shpenzimet për punonjësit e tyre, duke arritur në rreth 67 milionë euro në tre tremujorë, që do të thotë se ka më shumë gjasa që të rriten pagat dhe shpërblimet bankare sesa numri i të punësuarve në sektorin bankar.

Ndërsa shpenzimet më të mëdha për bankierët ishin shpenzimet e mbetura nga aktiviteti, të cilat në nëntë muajt e parë të vitit arritën në 76.5 milionë euro, krahasuar me 69.2 milionë euro në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Vitin e kaluar në vend kanë funksionuar 14 banka, për dallim nga tani kur në skenën bankare janë 13 institucione bankare, ndonëse nuk bëhet fjalë për humbje të substancës bankare, sepse u bashkuan dy banka, pra e Ohrit dhe Sparkase banka, duke bërë që një bankë e madhe dhe një e mesme të funksionojnë tashmë si një bankë e madhe. FLAKA

BURIMI: FAKTOR.MK

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 22 Nëntor, 2022 22:24

27
Nën
Shkoi për gjueti me shokë, por mbeti i plagosur në rrethana ende të pazbardhura, në...
27
Nën
Sot tifogrupi Ballistët i bëjnë 30 vite. Në këtë 30 vjetor ata kanë festuar si...
27
Nën
Nën patronatin e Ali Ahmetit – Kryetar i Bashkimit Demokratik për Integrim, nesër me fillim...
27
Nën
Në mbledhjen e përbashkët mes Kuvendeve të Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Kosovës, gjatë...