Përfundon seanca e Këshillit të sigurimit, ja konkluzat

Desk
By Desk December 23, 2019 22:12

Përfundon seanca e Këshillit të sigurimit, ja konkluzat

Seanca e rregullt e Këshillit të Sigurimit u mbajt sot në kabinetin e Presidentit, Stevo Pendarovski. Në pjesën e parë të seancës së Këshillit të Sigurimit, u diskutuan çështjet aktuale me interes të sigurisë së shtetit. Presidenti Pendarovski tha në deklaratën pas seancës se pika e parë e rendit të ditës ishte një raport mbi gjendjen e trupave tonë në misione ndërkombëtare, të cilëve iu referua She i Shtabit dhe Ministri i Mbrojtjes.

Presidenti tha se për momentin kemi trupa në misione ndërkombëtare në Bosnjë dhe Hercegovinë, në Afganistan, në Liban, si dhe trupa të vendosura në kurin tonë jugor.

“Situata me të gjithë kontigjentët tanë në kurin me Republikën e Greqisë dhe jashtë kujve tanë është stabile”, tha presidenti Pendarovski.

Pika e dytë në rendin e ditës, theksoi presidenti, ishte një raport mbi procesin e stat teknik të Agjencisë Teknike Operative për të cilën drejtori i ATO iu referua se ku kërkohej akomodimi në hapësirë, personeli dhe trajnimi i pajisjeve, është e nevojshme për të përmbushur detyrat dhe detyrimet e tyre në bazë të Ligjit.

“Ne mund të konkludojmë se gjërat po shkojnë me atë ritmin që duam. Këtu kemi një numër ekspertësh të huaj, të cilët kanë ndihmuar në krijimin e institucionit tonë të ri që nga llimi i themelimit të tij, dhe mund të them që vlerësimet e tyre janë gjithashtu mjaft pozitive dhe se ATO tashmë është në detyrën e saj për një vit e gjysmë. Disa vështirësi kryesore në funksionimin e tij nuk janë vërejtur”, tha presidenti Pendarovski.

Pjesa e dytë e seancës iu kushtua çështjes së ndotjes së ajrit dhe të pranishmit përshëndetën iniciativën e Presidentit për të ngritur temën në një nivel kaq të lartë dhe të gjithë ranë dakord që kjo temë të mos politizohet dhe të përdoret në debate të përditshme politike.

Presidenti Pendarovski tha në konferencë për shtyp se tema ishte diskutuar për më shumë se dy orë, dhe vlerësoi dialogun si konstruktiv. Problemet mjedisore, tha presidenti duhet të adresohen më mirë dhe sistematikisht dhe askush nuk mund t’i zgjidhë ato në një mandat.

“Ideja kryesore që kemi pasur në mbledhje është realizuar, është ngritja e vetëdijës publike, sepse deri më tani në historinë e vendit tonë në një nivel kaq të lartë dhe përfaqësues politik nuk është diskutuar asnjëherë për këtë problem që po bëhet më akut, jo vetëm këtu, jo vetëm në rajonin tonë, por kudo në botë. Këshilli i Sigurimit është një organ këshillimor për Presidentin dhe jo një organ vendimmarrës. Ne nuk kemi ardhur këtu për të marrë vendime për të zgjidhur këto probleme, ose për të përshpejtuar tendencat pozitive në këtë fushë. E padiskutueshme që në këtë nivel është gjithashtu e nevojshme t’i jepet një vrull publikut, që kjo çështje të trajtohet jo ad hoc, por sistemike, d.m.th më sistematike se më parë. Unë mendoj se kjo ishte edhe pika kryesore që mbështetën të gjithë pjesëmarrësit në debatin e sotëm, kjo shpesh diskutohet – në nivelin më të lartë politik dhe njerëzit në sektorin e OJQ-ve të kërkojnë përgjegjësi nga njerëzit që paguhen për të punuar në atë zonë”, tha Pendarovski.

Presidenti Pendarovski kujtoi se në fjalimin e tij vjetor ai gjithashtu u zotua të rrisë buxhetin e shtetit për mbrojtjen e mjedisit, i cili, siç theksoi ai, duhet të jetë në vitet e ardhshme sa më shpejt dhe sa më afër mesatares së shteteve anëtare.

Sipas Presidentit dhe Kapitullit 27, në lidhje me mbrojtjen e mjedisit, konsiderohet një nga më të vështirat dhe më të shtrenjtat në negociata dhe në atë pjesë duhet të përgatitemi mirë.

“Tani në seancë kemi dëgjuar nga disa prej pjesëmarrësve se Kapitulli 27, sipas vlerësimit të negociatorëve nga Mali i Zi, i cili është zhytur mjaft gjatë në ato bisedime, ata mendojnë se do t’u kushtonte atyre një miliard e gjysmë euro në një dekadë. Nëse ne shkojmë së bashku me këto parametra, kjo do të thotë që tani mund të themi një shifër, si një vlerësim i përafërt, se Kapitulli 27 nuk do të na kushtonte mbi 5 miliardë euro. Pra, është një segment jashtëzakonisht i rëndësishëm i jetës së njerëzve”, tha presidenti Pendarovski pas seancës së dytë të Këshillit të Sigurimit.

Desk
By Desk December 23, 2019 22:12