Pesë mijë qytetarë nga Maqedonia kanë kërkuar ndihmë për t’u kthyer në vendlindje

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka March 24, 2020 21:49

Pesë mijë qytetarë nga Maqedonia kanë kërkuar ndihmë për t’u kthyer në vendlindje

Pesë mijë qytetarë nga Maqedonia jashtë vendit kanë kërkuar nga Ministria e Punëve të Jashtme ndihmë për t’u kthyer në shtëpi deri në afatin e fundit për regjistrim në orën 18:00, në 22 Mars 2020. Deri më tani janë përpunuar 4000 aplikime, dhe 2100 qytetarë janë pajtuar me kushtet e përcaktuara dhe do të kthehen në një mënyrë të organizuar, përcjell FLAKA.

Këtë e theksoi Ministri i Jashtëm Nikolla Dimitrov në një paraqitje të ftuar në emisionin Top Tema në televizionin Telma.

“Deri në orën 18:00 të 22 Marsit, kur mbaroi thirrja e dytë, ishin rreth 5,000 qytetarë që kërkuan ndihmë për tu kthyer. Thirrja e parë përfundoi me 2333 qytetarë. Kemi 5000 shtetas të Maqedonisë që kërkojnë ndihmë për t’u kthyer në shtëpi. Njerëzit tanë në detyrë i thërrasin secilit të thotë që për shkak të krizës do të duhet të rimbursohen për kostot e fluturimit çarter dhe se duhet të pranojnë të kalojnë 14 ditë në karantinë shtetërore. Deri më tani kemi rreth 4000 të përpunuara nga 5000 të raportuar dhe ky proces do të përfundojë nesër. Prej tyre, 2100 pajtohen me kushtet. Ne nuk do të kemi burimet për të organizuar statutin sepse kemi një qytetar që ka aplikuar në Tajlandë, Zelanda e Re. Në radhë të parë do të shkojmë në vendet ku ka një përqendrim të lartë dhe kërkesat më të mëdha, siç janë vendet evropiane”, tha Dimitrov, duke shtuar se sipas dekretit të Qeverisë sot detyra e Ministrisë së Punëve të Jashtme është të thërrasë dhe të bëjë lista, dhe Sekretariati i Përgjithshëm do të thërras në linjat ajrore organizoni fluturime çarter për t’i sjellë këta qytetarë në shtëpi.

Ai theksoi se qëllimi është para së gjithash për të ndihmuar ata që gjenden dhe nuk mund të kthehen, ata që nuk kanë shtëpi tjetër.

Ai tha se kishte kryesisht shtetas në Gjermani, të cilat do të kishin organizuar më shumë fluturime çarter, dhe Malta ishte ndër më të shumtë. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka March 24, 2020 21:49